Scriitorul Gilles Leroy a primit premiul Goncourt

Scriitorul Gilles Leroy a fost recompensat, luni, cu cel mai prestigios premiu literar francez, Goncourt, pentru romanul său "Alabama Song", informează AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Gilles Leroy a primit premiul Goncourt

Scriitorul Gilles Leroy a primit premiul Goncourt

Romanul lui Gilles Leroy "Alabama song" este jurnalul imaginar al Zeldei, soţia scriitorului Scott Fitzgerald. Cartea, care a împrumutat titlul de la unul din cele mai cunoscute cântece din "Mahagonny" de Bertold Brecht, a fost publicat la editura Mercure din Franţa.

Copiii teribili ai Americii şi Parisului, cuplul turbulent şi scandalos format de Scott şi Zelda Fitzgerald a încarnat o anume idee de boem şi libertate, care a fost ilustrată foarte bine în "Marele Gatsby".

Gilles Leroy explorează în romanul său culisele vieţii Zeldei, beţia de la începuturile relaţiei, modul în care a fost sedusă, în 1918, această "frumoasă sudistă", fiica unui judecător din Alabama, de chipeşul ofiţer Scott Fitzgerald, care "dansează uimitor toate dansurile din lume" şi care aspiră să devină scriitor.

Cei doi s-au căsătorit şi au devenit apoi parte a înaltei societăţi newyorkeze: "Ni se plăteau averi pentru a face publicitate şi noi nu trebuia decât să facem efortul de a sosi acolo la timp, proaspeţi, zâmbitori şi în ţinute decente. Noi am inventat publicitatea şi marketingul".

La începutul anilor '20, cei doi pleacă în Franţa, unde li se naşte primul copil, Patricia Frances (Patti). În 1924, Zelda se îndrăgosteşte de un aviator francez, Edouard Jozan. Scott îi separă, o răpeşte pe Zelda, o duce în Italia, unde o internează într-un spital psihiatric. Zelda începe să scrie: "Nu ştiam că Scott îmi citea jurnalele imediat ce ieşeam din cameră pentru a merge la plajă păzită de garda de corp. Cuvintele mele le copia, câteodată dialoguri întregi, pagini întregi, care formau poveştile pe care le trimitea la New York pe la spatele meu".

Întors în Statele Unite, în anii '30, cuplul nu mai atrage tabloidele. Scott este ruinat, Zelda este distrusă fizic şi psihic, iar instituţiile psihiatrice continuă acest proces cu electroşocuri şi lobotomii Zeldei, care între timp s-a despărţit de Scott Fitzgerald.

Scott a murit pe 21 decembrie 1940, iar Zelda, pe 10 martie 1948.

Gilles Leroy, în vârstă de 48 de ani, este autorul a aproximativ zece romane. A debutat ca jurnalist, iar la începutul anilor '90 s-a dedicat exclusiv scrisului. Leroy a debutat ca scriitor cu romanul "Habibi", în 1987.

Premiul Goncourt, cel mai prestigios premiu literar din Franţa, a fost înfiinţat în 1903 şi recompensează "cea mai bună proză de ficţiune a anului".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici