Şedinţele CNA ar putea fi transmise în direct începând cu 1 aprilie, pe site-ul instituţiei

Şedinţele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) ar urma să fie transmise în direct pe site-ul instituţiei începând de la 1 aprilie, potrivit unei decizii luate marţi de majoritatea membrilor CNA.

156 afișări
Imaginea articolului Şedinţele CNA ar putea fi transmise în direct începând cu 1 aprilie, pe site-ul instituţiei

Şedinţele CNA ar putea fi transmise în direct începând cu 1 aprilie, pe site-ul instituţiei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată în şedinţa de marţi a CNA cu 7 voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Răsvan Popescu), în timp ce Radu Călin Cristea a votat "împotrivă".

Decizia a fost luată după ce Valentin Jucan a reluat, marţi, transmisia online a şedinţei CNA pe contul său personal de Facebook, fapt care a stârnit nemulţumirea majorităţii membrilor CNA, care a susţinut că nu este legală difuzarea şedinţei instituţiei pe un cont personal al unui membru de pe platfoma de socializare online.

Discuţiile privind decizia CNA de a transmite, începând cu 1 aprilie, şedinţele online pe site-ul instituţiei s-au întins pe parcursul a aproximativ două ore. În cele din urmă, membrii Consiliului au căzut de acord asupra datei de 1 aprilie, când ar urma să înceapă aceste transmisii, însă difuzarea online pe site-ul cna.ro a şedinţelor nu poate fi făcută fără modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF) al CNA. În acest sens, membrii CNA trebuie să ia în discuţie modificarea ROF, care ar urma să fie făcută în curând, după discuţii într-o şedinţă informală.

Pe de altă parte, CNA nu poate să transmită online şedinţele proprii fără a avea aprobarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), potrivit unor precizări făcute în şedinţa CNA de marţi.

Astfel, reprezentanţii CNA ar urma să ia legătură, în următoarea perioadă, cu reprezentanţii STS, pentru a se consulta privind mărimea de bandă necesară transmisiei, infrastructura necesară şi expertiza necesară în acest caz.

Pe de altă parte, mai mulţi membri ai CNA, între care Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu, i-au spus lui Valentin Jucan că sunt nemulţumiţi de comentariile pe care acesta din urmă le-a făcut la adresa majorităţii membrilor CNA pe contul său personal de Facebook. În acest context, Răsvan Popescu i-a cerut lui Valentin Jucan să retragă anumite afirmaţii în care folosea termeni precum "nemernicie", în referiri la majoritatea membrilor CNA.

"Poate vă retrageţi afirmaţiile făcute, în caz contrar, mă puneţi în situaţia de a nu mai participa la şedinţele pe care le conduceţi (în calitate de preşedinte de şedinţă, n.r.)", i-a spus Răsvan Popescu lui Valentin Jucan.

Popescu i-a mai spus lui Jucan că între membrii Consiliului trebuie să existe o anumită înţelegere şi că nu poate să conducă o şedinţă de oameni pe care îi consideră "nemernici şi nesimţiţi".

În schimb, Valentin Jucan a spus că el a scris pe Facebook că anumite acţiuni făcute de unii membri ai Consiliului sunt "nemernicii", fără a-i considera pe respectivii membri nemernici.

"Sunt nemernicii multe din acţiunile pe care le aveţi", a repetat Jucan.

Însă Răsvan Popescu a continuat să spună că, în cazul în care Valentin Jucan nu va retrage de pe Facebook afirmaţiile de tipul acesta, el nu va mai participa la următoarele şedinţe conduse de Jucan.

Această decizie ar urma să afecteze cvorumul şedinţelor CNA conduse de Valentin Jucan, întrucât, în prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului funcţionează cu doar nouă membri faţă de cei 11 prevăzuţi de legea audiovizualului.

Parlamentul nu a numit încă cei doi membri care ar urma să asigure funcţionarea CNA la capacitatea sa deplină, după ce Narcisa Iorga şi Christian Mititelu şi-au încheiat mandatele.

De asemenea, potrivit Legii audiovizualului, pentru ca o şedinţă să poată avea loc, este nevoie de prezenţa a minimum opt membri ai Consiliului.

În mod curent, CNA desfăşoară şedinţe publice marţea şi joia.

De asemenea, potrivit Legii audiovizualului, şedinţele în care se aleg preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului nu sunt publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici