"Seducţia Intervalului" reprezintă România la Bienala de la Veneţia

Expoziţia "Seducţia Intervalului", de Ştefan Constantinescu, Andrea Faciu şi Ciprian Mureşan, a fost aleasă să reprezinte România la Bienala de Artă de la Veneţia 2009, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii, se arată pe site-ul instituţiei.

222 afișări
Imaginea articolului "Seducţia Intervalului" reprezintă România la Bienala de la Veneţia

"Seducţia Intervalului" reprezintă România la Bienala de la Veneţia (Imagine: www.austin-rocketry.addr.com)

Proiectul câştigător a fost ales luni, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), care va finanţa integral realizarea expoziţiei româneşti şi prezentarea ei la Veneţia.

La concurs au fost depuse 29 de proiecte, din care juriul a ales "Seducţia Intervalului/ The Seduction of Interval", propus de echipa formată din curatorul Alina Şerban, artiştii Ştefan Constantinescu, Andrea Faciu şi Ciprian Mureşan şi arhitecţii Alexandru Axinte şi Cristian Borcan, de la StudioBasar, realizatorii designului expoziţional.

Alina Şerban, curator independent şi co-director al Centrului de Introspecţie Vizuală, un centru de artă contemporană înfiinţat în 2007, a declarat pentru MEDIAFAX că expoziţia "Seducţia Intervalului" are ca temă principală "modul în care experimentăm, ca privitori, timpul interior al unei expoziţii", care nu este "neapărat în dezacord cu timpul real, dar este un timp comprimat".

Expoziţia subliniază, prin intermediul lucrărilor, "trecerea de la un fragment de realitate la altul" şi marchează "raportul existent între ficţional şi real", potrivit curatorului.

Proiectul "Seducţia intervalului" se compune din două lucrări ale lui Ştefan Constantinescu - filmul documentar "Pasajul" (2005, 62') şi scurtmetrajul "Troleibuzul 92" -, alte două semnate de Ciprian Mureşan - diaproiecţia intitulată "Auto-da-Fè", având la bază un album omonim cu 154 de fotografii realizate de artist, şi lucrarea video "Dog Luv" - şi o instalaţie, cu titlul "Exuberantia suspended", semnată de Andrea Faciu.

Comisarul expoziţiei româneşti la Bienala de la Veneţia va fi Monica Morariu, inspector în cadrul Compartimentului Monumente de For Public, Arhitectură din cadrul Ministerul Culturii.

Ea a declarat pentru MEDIAFAX că nu a fost încă stabilit bugetul pe care MCCPN îl va aloca realizării acestui proiect, dar că, în urma participării României la alte ediţii ale Bienalei de la Veneţia, a fost estimată suma de 800.000 de lei, fără a lua, însă, în calcul cheltuieli legate de transport, amenajarea pavilionului şi promovare.

Pe 30 ianuarie va fi numit comisarul adjunct al expoziţiei, la propunerea câştigătorului concursului.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici