Semnificaţii istorice pentru 13 februarie

1453 - Iancu de Hunedoara a încetat să mai fie guvernatorul Ungariei. Dieta de la Pozsony a confirmat restaurarea puterii regale, restaurare cerută de magnaţii unguri. Iancu a păstrat titlul de căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei.

239 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 13 februarie

Iancu de Hunedoara (Imagine: Wikipedia)


1571 - A încetat din viaţă Benvenuto Cellini, sculptor, gravor şi scriitor florentin (n. 1 noiembrie 1500).


1841 - Medicul francez Charles Gabriel Pavaz a inventat seringa.


1849 - Delegaţia adunării române de la Sibiu, condusă de episcopul ortodox Andrei Şaguna, a înfăţişat împăratului "Petiţiunea generală a fruntaşilor români dinTransilvania, Banat şi Bucovina", care cerea, între altele, legitima constituire a naţiunii romane într-un organism statal de sine stătător în cadrul monarhiei, administraţie în limba română, reprezentanţă proporţională în parlamentul imperial.


1856 - Congresul de pace de la Paris prin care s-a încheiat Războiului Crimeii.


1877 - A încetat din viaţă Costache Caragiale, actor, regizor şi dramaturg, primul director al Teatrului Mare Naţional din Bucureşti.


1880 - S-a născut, la Iaşi, savantul Dimitrie Gusti, fondatorul Şcolii sociologice din Bucureşti (m. 30 octombrie 1955).


1883 - A încetat din viaţă celebrul compozitor german Richard Wagner ("Tristan si Isolda", "Lohengrin", "Parsifal") (n. 22 mai 1813).


1945 - Eliberarea oraşului Budapesta de sub ocupaţia fascistă.


1965 - Au fost date în folosinţă la Institutul de fizică atomică a maşinilor electronice de calcul "CET-500" si "CIFA-102".


1990 - Ion Iliescu a fost ales preşedinte al CPUN.


2008 - Rusia a lansat primul său submarin nuclear dintr-o nouă generaţie de la destrămarea Uniunii Sovietice.


2009 - A murit cântăreaţa Estelle Bennett, membră a trupei pop-rock The Ronettes (n. 1942)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici