Semnificaţii istorice pentru 20 februarie

1849 - Împăratul Franz Joseph a promulgat o constituţie ("Constituţia din 4 martie") prin care se recunoştea Transilvaniei o autonomie limitată.

171 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 20 februarie

Semnificaţii istorice pentru 20 februarie


1882 - A încetat din viaţă Moş Ion Roată, deputat pontaş (clăcaş) în Adunarea ad-hoc a Moldovei, luptător pentru unirea ţărilor române.


1918 - S-a semnat, la Focşani, un protocol de prelungire a armistiţiului cu Puterile Centrale.


1919 - A avut loc o încercare de asasinare a primului ministu francez, Clemenceau, în care acesta este rănit.


1922 - A avut loc, la Bucureşti, logodna Principesei Maria (Mignon) a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici); nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad.


1924 - S-a născut Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist, membru corespondent al Academiei Române, laureat al Premiului Herder, în anul 1978; a fost redactor-şef al revistelor "Luceafărul", "Săptămîna" şi director al săptămînalului "România Mare" (m. 7 septembrie 1993) ("Groapa", "Principele").


1941 - România întrerupe relaţiile diplomatice cu Olanda.


1962 - România a stabilit relaţii diplomatice cu Marocul.


1962 - A fost lansată nava cosmică "Mercury-Atlas 6", cu astronautul John Glenn (n. 18 iulie 1921), care realizează primul zbor american pe orbită.


1975 - Mergaret Thatcher a fost aleasă prima femeie britanică lider de partid, în fruntea Partidului Conservator Britanic.


1986 - A fost plasat pe orbită primul element al staţiei orbitale MIR. Asamblată între 1986-1996, baza MIR a fost "scufundată", la 23 martie 2001, în Pacificul de Sud. Simbol al cuceririi spaţiului cosmic, "trenul spaţial" rus a găzduit în cei 15 ani de existenţă 26 de misiuni spaţiale, totalizând 16 500 de experienţe în diferite domenii.


1991 - Slovenia s-a proclamat republică autonomă, suverană şi independentă


1997 - A fost adoptată Legea privind funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, menită să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor de eventualele abuzuri venite din partea administraţiei publice (M.O. nr. 48 din 20 martie 1997).


2001 - Cercetătorii au dezvăluit că teste de ADN efectuate pe scheletele unor copii confirmă existenţa unei epidemii de malarie în secolul al V-lea în Roma. Se presupune că epidemia ar fi contribuit la declinul Romei şi ar fi determinat cuceritorul Attila să ocolească oraşul.


2007 - Memorandumul privind retrocedarea Domeniului Peleş către Regele Mihai I a fost aprobat de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici