Semnificaţii istorice pentru 21 noiembrie

1887 - A încetat din viaţă Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf. Este cunoscut mai ales datorită activitaţii sale de culegător de basme populare româneşti: "Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", "Prâslea cel voinic şi merele de aur", "Aleodor Împărat", "Greuceanu", Înşir-te mărgăritari" (n. 1830).

619 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 21 noiembrie

Petre Ispirescu (Imagine: Wikipedia)

1694 - S-a născut Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, scriitor şi filozof al Iluminismului francez: "Dictionnaire philosophique", "Traité sur la tolerance", "Lettres philosophiques" (d. 30 mai 1778)


1783 - În Franţa a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de ştiinţă într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanţă de 9 km, iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri


1789 - Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american


1877 - Thomas Edison anunţă invenţia sa: fonograful, o maşină care poate înregistra sunete


1880 - Printr-un act semnat la Sigmaringen, prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, este desemnat prinţ moştenitor al coroanei României


1918 - S-a născut Constantin Galeriu, preot, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, paroh al Bisericii "Sfântul Silvestru" din Bucureşti (d. 2003)


1999 - A încetat din viaţă Ioan Chirilă, jurnalist sportiv şi scriitor de cărţi pe teme sportive. Căsătorit cu actriţa şi directoarea de teatru Iarina Demian, a avut doi copii: Ionuţ Chirilă, antrenor de fotbal, şi Tudor Chirilă, actor şi muzician. (n. 25 octombrie 1925).


2002 - NATO invită Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia să devină membre

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici