Semnificaţiile istorice ale zilei de 20 aprilie

1517 - Începe domnia lui Ştefăniţă Vodă în Moldova (1517–1527). A fost fratele lui Alexandru Lăpuşneanu, fiul lui Bogdan al III-lea cel Orb şi nepotul lui Ştefan cel Mare. A luat conducerea ţarii la vârsta de 11 ani şi, fiind minor, ţara era condusă de Divan, în fruntea căruia se afla hatmanul Luca Arbore, ţara fiind închinată turcilor. Cu toate acestea, la 1518, Ştefăniţă încheie un tratat cu polonezii, tratat care era potrivnic turcilor. În acelaşi an, tătarii intră în Moldova, dar sunt înfrânţi de Ştefăniţă, care primeşte ajutor şi de la polonezi. Lupta a avut loc la Ciuhru lângă târgul Serbanca.

169 afișări
Imaginea articolului Semnificaţiile istorice ale zilei de 20 aprilie

Ştefăniţă Vodă în Moldova (Imagine: Wikipedia.ro)

1792 - Regele Ludovic al XVI–lea declară oficial război regelui Boemiei şi Ungariei.

1808 - S-a născut împăratul francez Napoleon al III-lea. A fost primul preşedinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 şi a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

1889 - S–a născut Adolf Hitler, lider al Partidului Naţional-Socialist German, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut („Führer”) al Germaniei, a fost unul din cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii. Ajuns la putere în 1933, liderul mişcării naziste, Hitler a dus o politică de pregătire şi de declanşare a celui de Al Doilea Război Mondial, precum şi de punere în aplicare a unui plan de exterminare în masă a evreilor şi de lichidare a adversarilor politici.


1943 - Într–o scrisoare adresată mareşalului Ion Antonescu, Constantin Brătianu şi Iuliu Maniu, preşedinţii principalelor partide politice din opoziţie, protestează împotriva intenţiei de a angaja România într–un razboi direct contra marilor democraţii occidentale.

1950 - A început naţionalizarea unei părţi a fondului de locuinţe de la oraşe.

1950 - S–a născut generalul Aleksandr Lebed, fost comandant al Armatei a 14–a din Transnistria, guvernator al regiunii siberiene Krasnoiarsk. (m. 28 aprilie 2002)

1950 - Echipa României se clasează pe primul loc la Campionatul mondial de dezlegări de probleme de şah.

1959 - A fost adoptată, la Strasbourg, Convenţia europeană de asistenţă judiciară în materie penală.

1994 - Într-o declaraţie oficială, Guvernul României a reafirmat "opţiunea ţării noastre pentru dezvoltarea progresivă şi consolidarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, care să conducă, în final, la aderarea sa ca membru cu drepturi depline la Uniune".

1995 - S–a constituit, la Bucureşti, Comitetul Parlamentar Mixt România–UE, care se întruneşte semestrial.

1999 - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat solicitarea Alianţei Nord-Atlantice privind accesul fără restricţii în spaţiul aerian românesc.

2000 - Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, desfiinţarea Fondului de pensii şi asigurări sociale al agricultorilor, renunţîndu-se la cotribuţia de 2 - 4% din venituri pe care o plăteau agenţii economici care produc, industrializează sau comercializează produse agricole şi alimentare

2002 - A murit interpretul de muzică populară, Drăgan Muntean, considerat „vocea de aur a pădurenilor”. (n. 18 aprilie 1955)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici