26 şi 27 octombrie: Sfântul Dimitrie din Salonic şi sfântul Dimitrie cel Nou. Cine au fost cei doi

  • Sfântul Dimitrie sau Dumitru este extrem de iubit printre români, mulţi purtând numele acestui sfânt
  • Puţini ştiu însă detalii din viaţa sa reală. Ofiţer roman, a devenit guvernatorul Salonicului în secolul 4
  • Se estimează că numele Dumitru este cel mai des întâlnit printre bărbaţi, după cel de Gheorghe
  • Pe 27 octombrie are loc sărbătoarea sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, acesta fiind un pustnic de la sud de Dunăre
  • Pe 25, 26, 27 octombrie are loc pelerinajul de sfântul Dimitrie cel Nou la Patriarhie
6710 afișări
Imaginea articolului 26 şi 27 octombrie: Sfântul Dimitrie din Salonic şi sfântul Dimitrie cel Nou. Cine au fost cei doi

Mâine are loc Sărbătoarea Sfântului Dumitru din Salonic. Românii îl cinstesc în mod deosebit iar sărbătoarea este urmată de cea ea Sfântului Dumitru cel Nou, 27 octombrie, ocrotitorul Bucureştiului, ocazie cu care sunt scoase la Patriarhie moaştele celui din urmă.

Românii, dar mai ales bucureştenii, îi serbează pe cei doi în două zile consecutive astfel că trebuie spus cine au fost aceştia. 

Sfântul Dumitru din Salonic, prăznuit de români pe 26 octombrie

Sfântul Dimitrie din Salonic  a trăit în secolul 4 fiind ofiţer roman. A devenit în urma unei cariere prestigioase în aramata romană guvernatorul al Salonicului.

Sfântul Dimitrie s-a născut conform surselor scrise câteva secole mai târziu undeva în jurul anului 270 în provincia Iliricum. Ajunge proconsul al Salonicului şi ulterior martirizat în timpul persecuţiilor îndreptate de romani împotriva religiei creştine.

Devine ulterior sfânt după ce oamenii din zona Salonicului mărturisesc mai multe minuni pe care le atribuie martirului Dimitrie. Sărbătoarea sa devine oficială în timpul imperiului bizantin. Este sărbătorit pe 26 octombrie în România şi pe 8 octombrie de bisericile de pe calendarul vechi cum sunt cele din Rusia sau Serbia. 

În Evul Mediu devine unul dintre sfinţii militari, adică cei veneraţi în special de soldaţi în timpul războiului. Voievodul Ştefan cel Mare avea în timpul campaniilor militare pe care le-a purtat un steag cu însemnele sfântului Dimitrie.

Sfântul Dimitrie cel nou sau Basarabov, sărbătorit pe 27 octombrie

Sfântul Dimitrie cel nou sau Basarabov a trăit în secolul 13 sau conform surselor româneşti sau secolul 17 conform celor bulgăreşti.

Acesta a fost un păstor din satul Basarabovo care a devenit ulterior monah. În urma ascezei făcute lângă albia unui râu într-o mică grotă devine ulterior sfânt, mai ales după ce locuitorii din zonă spun că s-au întâmplat multe miracole şi vindecări în acea zonă.

Generalul Peter Saltikov ia moaştele sfântului Dimitrie cel Nou în timpul unei campanii din secolul 18 în războiul cu Imperiul Otoman şi le trimite spre Rusia. În Bucureşti însă, negostorul aromân Hagi Dimitrie şi mitropolitul Grigore, având un mare respect faţă de sfânt reuşesc să negocieze du Saltikov şi să păstreze moaştele sfântului Dimitrie cel Nou la Bucureşti în 1775.

Moaştele acestuia au scoase spre cinstire în timpul epidemiilor de ciumă şi holeră din 1815 şi 1830 de domnitorii Caragea şi Ghica. În 1955 Biserica decide generalizarea cultului.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici