SIBIU: Circa 20.000 de spectator la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Teatru - GALERIE FOTO

Circa 20.000 de spectatori au fost prezenţi, vineri, în Piaţa Mare din Sibiu, la deschiderea oficială a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, o trupă de teatru din Italia invitând publicul la un „zbor în timp”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

611 afișări
Imaginea articolului SIBIU: Circa 20.000 de spectator la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Teatru - GALERIE FOTO

SIBIU: Circa 20.000 de spectator la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Teatru

Ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a adunat circa 20.000 de spectatori în Piaţa Mare, la deschiderea oficială, la un concert al trupei Carla`s Dreams, apoi la un sectacol al trupei de Kitonb Project din Italia, „Zbor în timp”, un spectacol de teatru urban, care se joacă „între cer şi pământ”.

„<Zbor prin timp> este un spectacol amplu de teatru urban, care se joacă între cer şi pământ. Scenografia inedită foloseşte maşini mari în mişcare, acţiunea desfăşurându-se pe trei scene diferite; platourile scenografice imense, în zbor, manevrate de o macara hidraulică automată, la 80 de metri de sol, dansul şi coregrafiile acrobatice creează un spectacol tridimensional. Un paralelipiped uriaş, parcurs de 600 de metri de cablu elastic, instalat pe o platformă rotativă cu motor, se transformă într-o cutie muzicală suprarealistă - Carillon. Povestea şi interpretarea coregrafică şi acrobatică a dansatorilor se desfăşoară în jurul acestei piese centrale. Verticalitatea este rădăcina stilistică a spectacolului, care îmbină expresivitatea limbajului cu dansul acrobatic, trecând de la circ contemporan la căţărări, de la cântat la interpretare teatrală, într-un mod inedit, oferind o experienţă emoţionantă şi originală de „teatru total””, spun reprezentanţii FITS pe pagina oficială, sibfest.ro, despre piesa „Zbor în Timp”


Preşedintele FITS şi directorul Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu a spus, la miezul nopţii, că aproape toate specacolele sunt sold-out.

„A XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru, numită « Construind încredere » este o ediţie de colecţie. Zi de zi, acest lucru se va dovedi. Vreau să mulţumesc în primul rând publicului pentru care noi facem ceea ce facem. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au înţeles că excelenţa trebuie să fie o stare de normalitate. În ciuda greutăţilor prin care am trecut, nu ne-aţi auzit niciodată plângându-ne. Şi nu vom acuza pe nimeni că nu toate lucrurile funcţionează bine în România. Aici, la Sibiu, şi la Festival, aducem frumosul,  excelenţa, iubirea şi prietenia. În numele marii calităţi, sperăm din toată inima ca cei care nu au înţeles că viaţa este frumoasă să înveţe de aici, că putem să aducem atât de mult frumos şi atât de mult miracol fără să ne chinuim, fără să ne urâm, ci dorind să ne iubim unii pe alţii. Vă aşteptăm cu drag, în continuare, la Festival. Cei care veţi mai putea găsi bilete, ne bucurăm. Aproape toate spectacolele sunt sold-out. Chiar dacă am relocat 23 de reprezentaţii, deja majoritatea din ele sunt sold-out”, a declarat presei, după miezul nopţii, Constantin Chiriac, preşedintele FITS şi directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.
Chiriac estimează că zilnic, la FITS vot participa aproximativ 65.000 de spectatori la spectacolele in door şi out door, precum şi la conferinţele Festivalului.

"În fiecare an am găsit formule ca acest Festival să crească. Şi nu pentru că am avea noi vreo ambiţie în plus, ci pentru că suntem în acord cu ceea ce înseamnă viaţa şi provocările ei. Eu spun că vom avea circa 65.000 de spectatori în fiecare zi", a spus preşedintele FITS.
Întrebat dacă l-a invitat pe preşedintele Klaus Iohannis la Festival, Chiriac a răspuns afirmativ, dar a precizat că nu are o confirmare a prezenţie preşedintelui.

"Ca întotdeauna (n.red l-am invitat pe preşedinte). Nu ştim dacă va confirma. Nici anul trecut nu a confirmat, decât în ultima clipă. Este oraşul domniei sale, îl aşteptăm ca întotdeauna cu drag. De altminteri, noi nu stăm să aşteptăm confirmări de la nimeni. În clipa în care ei doresc să vină în Sibiu, sunt totdeauna bineveniţi", a mai declarat Constantin Chiriac.

La ediţia din 2015, preşdintele Klaus Iohannis a vizionat, alături de soţia sa, Carmen, piesa "Ultima bandă a lui Krapp", o piesă în limba germană.

La Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai mare festival de artele spectacolului din Europa, după cum afirmă preşedintele Constantin Chiriac, sunt invitaţi 2.850 de artişti, fiind reprezentate 70 de ţări, urmând a avea loc 449 de evenimente în 69 de spaţii de evenimente din Sibiu, în cele 10 zile de spectacole.

Prima zi de FITS s-a terminat cu un imens foc de artificii în Piaţa Teatrului din Sibiu, care a durat aproximativ 15 minute.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici