"Site Under Construction", câştigător al concursului pentru Expoziţia de Arhitectură de la Veneţia

Proiectele "Site Under Construction" şi "Creativitate - Conservare" au fost selectate pentru a reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - Biennale di Venezia, informează Ministerul Culturii.

423 afișări

În perioada 18 - 20 noiembrie, la sediul Uniunii Arhitecţilor din România a avut loc procedura de selecţie a proiectelor înscrise la Concursul naţional pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - La Biennale di Venezia (7 iunie - 23 noiembrie 2014).

Juriul concursului a fost format din arhitectul Vlad Gaivoronschi, profesorul universitar Ana Maria Zahariade, arhitectul Brian A. Spencer, din Statele Unite ale Americii, profesor arhitect Juhani Katainen, din Finlanda, Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii, Alexandru Damian, de la Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, şi arhitectul Bogdan Tofan, de la Uniunea Arhitecţilor din România.

La concurs s-au înscris un număr de 46 de proiecte. În urma evaluării proiectelor, având în vedere criteriile prevăzute în regulamentul de organizare al concursului şi publicate pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Cultural Român şi a Uniunii Arhitecţilor din România, juriul a acordat punctaje pentru fiecare proiect înregistrat.

În urma centralizării punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei, au fost desemnate câştigătoare, pentru spaţiul expoziţional din Pavilionul României din Giardini della Biennale, cu un punctaj de 85,36 puncte, proiectul "Site Under Construction", al autorilor Andreea Iancu, Raluca Sabau, Mihai Sima, Stejara Timis şi Anca Trestian, şi, pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a I.R.C.C.U. Veneţia, cu un punctaj de 91,43 puncte, proiectul "Creativitate - Conservare", al autorilor Ileana Maria Zbirnea (Kisilewicz), Dan Victor Kisilewicz şi Dobrin Laurenţiu Datcu.

Câştigătorii vor negocia cu Ministerul Culturii (pentru proiectul "Site Under Construction"), respectiv Institutul Cultural Român (pentru proiectul "Creativitate - Conservare") condiţiile de realizare a proiectelor.

În cazul "Site Under Construction", juriul a apreciat proiectul pentru forţa plastică şi expresivitatea spaţiului expoziţional pe care îl propune. Proiectul susţine ideea industriei ca motor al modernizării, subiect care se încadrează în tema generală a bienalei. Imaginea industrială este văzută ca nucleu al modernităţii, fiind interpretată în proiect printr-un spaţiu flexibil, capabil să capteze acest sens.

În plus, juriul a apreciat în mod special potenţialul de dezvoltare al proiectului, în ideea de elaborare mai nuanţată şi care să poată exprima mai larg cei 100 de ani de modernitate, atât prin intermediul ariei tematice propuse, cât şi prin depăşirea ei. Proiectul reuşeşte să exprime o atmosferă memorabilă, generată de raportul lumină/ întuneric, de sonoritatea compoziţiei şi de principiul de organizare spaţială de tip "global container". Întregul spaţiu al Pavilionului devine un conţinător al unor obiecte/ spaţii cu dubla funcţie interioară/ exterioară. Conceptul spaţial este foarte bine exprimat şi argumentat remarcându-se ca fiind puternic şi interesant pus în operă. Premiul este de 2.000 de euro.

Proiectul de "Creativitate - Conservare" a fost selectat în mod special pentru ideea tematică, se arată în motivaţia juriului. Arhitecta Ioana Grigorescu este extrem de reprezentativă pentru modernitatea românească arhitecturală, personalitatea ei poate face conexiuni subtile între modernismul interbelic şi evoluţia modernităţii din perioada comunistă, între etosul inovator al avangardei şi conservarea patrimoniului, între arhitectură, grafică şi pictură. Personaliatea ei complexă şi puţin mediatizată până acum este prezentată prin atmosfera de atelier de proiectare şi prin proiecte şi desene originale, ceea ce comisia a apreciat. Premiul pentru acest proiect este de 2.000 de euro.

Proiectul "Just now" prezintă o abordare elegantă şi are un conţinut foarte bogat (foarte bine organizat şi serios) transpus într-o scenografie foarte convenţională dovedind o simplitate benefică. Informaţia transmisă la nivelul proiectului este extrem de bine sistematizată şi riguros prezentată. Premiul pentru acest proiect este de 500 de euro.

În privinţa proiectului "Exploring Identity: Archives of Romania National Pavilions", juriul a apreciat foarte mult conţinutul informaţiei transmise - relaţia extrem de bine argumentată între cele două personaje şi discreta asociere între Nicolae Iorga şi Tristan Tzara cărora le dedică şi cele două instalaţii propuse în proiect. Iorga întruchipează spiritul conservator şi tradiţionalist, Tzara reprezentând spiritul românesc de avangardă. Proiectul susţine ideea unui spaţiu total (taparea cu ziare şi imaginea extrem de bine documentată a spaţiului interior - pasaje, foto, texte). Premiul este în cuantum de 500 de euro.

Proiectul "Dare to feel" transmite o idee clară - introducerea unui alt tip de definire a spaţiului, nu doar vizual, mergând pe ideea celor două curente, cel interior şi cel exterior, care fac trimitere atât din modul de abordare, cât şi de punere în operă la Horia Creangă (imaginea externă) şi Ion Mincu (imaginea internă). Şi pentru acest proiect, premiul este în valoare de 500 de euro.

Un alt câştigător este proiectul "Tempo", care a fost apreciat pentru discursul susţinut în cadrul textului de prezentare şi prin modul de transpunere la nivelul planului ca abordare spaţială arhitecturală. Ideea este curajoasă, dă dovadă de o expunere curajoasă şi încearcă să marcheze un traseu care uneori poate să limiteze spaţiul interior pentru realizarea unei senzaţii de strângere şi fragmentare "time frame". Premiul este de 500 de euro.

Premiile vor fi acordate în lei, la cursul BNR din data atribuirii.

Participanţii la concurs pot depune contestaţii, numai în ceea ce priveşte modul în care au fost respectate prevederile regulamentului de organizare şi funcţionare a concursului, la sediul Uniunii Arhitecţilor din România, în termen de trei zile lucrătoare de la data comunicării publice a rezultatului (până la data de 26 noiembrie, ora 17.00).

Acestea vor fi analizate şi soluţionate în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor, de o comisie de soluţionare a contestaţiilor, formată membri desemnaţi de instituţiile organizatoare.

Proiectele premiate vor putea fi vizionate la sediul Uniunii Arhitecţilor din România în perioada 5 - 12 decembrie.

Proiectele înscrise în concurs, cu excepţia proiectelor premiate, vor putea fi ridicate de la sediul Uniunii Arhitecţilor din România, în perioada 5 - 20 decembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici