Sorin Alexandrescu: Am discutat cu administratorul Ioan Bendei exclusiv despre contractul cu SC Bodu

Directorul Antena TV Group Sorin Alexandrescu a spus joi, în faţa instanţei, că a discutat cu administratorul Ioan Bendei, nu cu persoana fizică, iar discuţiile au vizat exclusiv contractul dintre RCS&RDS şi SC Bodu, susţinând că voia ca documentul să fie "divulgat publicului indiferent de situaţie".

684 afișări
Imaginea articolului Sorin Alexandrescu: Am discutat cu administratorul Ioan Bendei exclusiv despre contractul cu SC Bodu

Sorin Alexandrescu

Tribunalul Bucureşti judecă joi recursul făcut de directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, împotriva deciziei din 31 mai a Judecătoriei Sectorului 1 de arestare preventivă a sa pentru şantaj.

Sorin Alexandrescu a fost audiat de instanţă, arătând că intenţia lui clară din tot acest caz era aceea de a realiza o anchetă jurnalistică ce avea la bază un contract încheiat între SC Bodu SRL, firma lui Dumitru Dragomir, şi RCS&RDS. Alexandrescu a susţinut că, indiferent de situaţie, el dorea divulgarea către public a acestui contract.

Acesta a mai spus că este directorul general al Antena TV Group, şi nu al Intact Publishing, făcând referire la adresa primită de Ioan Bendei la sediul RCS&RDS, care a fost transmisă de Jurnalul Naţional, ce aparţine de Intact Publishing, şi în care se solicitau informaţii privind contractul încheiat cu SC Bodu SRL.

Alexandrescu a precizat că a aflat despre acea adresă transmisă de Jurnalul Naţional chiar de la Ioan Bendei, în 26 aprilie, când acesta a venit la biroul lui.

"Intact şi Antena Group sunt entităţi juridice total diferite. În 26 aprilie am aflat despre adresa emisă de Jurnalul Naţional, când Bendei a venit la Antena Group pentru a solicita o întâlnire cu mine şi pentru a-mi arăta respectiva adresă", a spus Alexandrescu în faţa instanţei.

Întrebat insistent de instanţă de ce în interceptări apare că spune că s-a emis o adresă către RCS&RDS şi către SC Bodu, Alexandrescu a declarat: "Bendei mi-a spus de cinci-şase ori că un astfel de contract nu există, iar eu am spus atunci că Antena Group va face adrese pentru verificări şi în acest context reiese de pe interceptări menţiunea la sintagma de adrese. (...) El nega existenţa acelui contract, după care arăta că va face verificări şi tot aşa".

Întrebat de instanţă care a fost scopul întâlnirilor cu Ioan Bendei, în condiţiile în care a afirmat că deţinea deja contractul ce stătea la baza anchetei jurnalistice, Alexandrescu a spus că a vrut să-l întrebe despre documentele primite şi despre acest contract dintre SC Bodu şi RCS&RDS.

"Am vrut să văd dacă acel contract există. Eu personal doream să aflu, ca director general al Antena Group şi în calitatea mea de persoană mandată de o entitate juridică ce a concurat în mod direct cu RCS&RDS pentru obţinerea unui contract", a precizat Alexandrescu.

Instanţa a insistat cu întrebările, cerându-i lui Sorin Alexandrescu să spună de ce mai erau necesare întâlnirile directe cu Ioan Bendei.

Alexandrescu a spus că, la primele două întâlniri, denunţătorul Ioan Bendei a fost evaziv, spunând fie că "acel contract nu reprezintă absolut nimic", fie că "sunt nişte simple foi de hârtie".

"De ce insistaţi în a-l convinge pe Bendei Ioan că există acel contract şi, cu atât mai mult, dacă ştiaţi că el există, de ce aţi continuat întâlnirile cu acesta", l-a întrebat din nou instanţa, Alexandrescu spunând că "Ioan Bendei a precizat la un moment dat că există un contract, dar că paginile şi conturile sunt diferite şi că va face verificări cu avocatul firmei în acest sens".

Alexandrescu a arătat în continuare că în toate discuţiile pe care le-a avut cu Ioan Bendei, nu l-a raportat pe acesta la statutul de persoană fizică, ci la calitatea sa de administrator de firmă, iar toate discuţiile cu acesta s-au referit exclusiv la contractul dintre RCS&RDS şi SC Bodu SRL.

"Eu i-am spus că am nevoie de lămuriri pentru ancheta ce va fi discutată, iar Bendei a arătat, la un moment dat, că trebuia să facă o înţelegere cu mine. (...) pentru că o eventuală publicare a unui astfel de material i-ar aduce prejudicii", a mai spus Alexandrescu.

Judecătorii l-au întrebat pe directorul general al Antena TV Group dacă s-a gândit vreun moment că-i poate crea o stare de disconfort şi nesiguranţă lui Ioan Bendei.

"Întâlnirile au fost extrem de relaxate. Nu m-am gândit niciodată că Bendei Ioan ar putea fi pus într-o stare de disconfort", a răspuns Sorin Alexandrescu.

La un moment data, instanţa, făcând referire la o serie de interceptări din dosar, a arătat că Ioan Bendei are probleme cu limbajul şi gramatica şi l-a întrebat pe Alexandrescu dacă l-a văzut pe acesta ca pe o persoană competentă să-i rezolve solicitările presupus jurnalistice.

Alexandrescu a arătat că, în opinia sa, Ioan Bendei "este o persoană foarte OK şi că a purtat cu acesta şi altfel de discuţii", pe lângă problema contractului, cum ar fi cele despre copii sau familie, menţionând totodată că Bendei este acţionar în RCS&RDS.

Întrebat de instanţă de ce din interceptări reiese că a pus problema unui eventual nou contract între Antena TV Group şi RCS&RDS, Alexandrescu a spus că Ioan Bendei s-a oferit să discute cu omul de afaceri Zoltan Teszari despre un nou contract.

În finalul declaraţiei sale, Alexandrescu a reafirmat că intenţia sa a fost de a face un subiect jurnalistic în legătură cu contractul dintre SC Bodu SRL şi RCS&RDS, pe care să îl "divulge publicului indiferent de situaţie".

Procesul continuă cu pledoariile apărării şi acuzării.

Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 31 mai, arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Decizia Judecătoriei Sectorului 1 a fost contestată de Sorin Alexandrescu la Tribunalul Bucureşti, care va decide definitiv dacă directorul general al Antena TV Group rămâne în arest sau va fi eliberat.

Potrivit judecătoarei Elena Zamfir, care a dispus arestarea lui Sorin Alexandrescu, calitatea conspirată în care a acţionat directorul general al Antena TV group denotă o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere. Magistratul a mai arătat că Sorin Alexandrescu a negat faptele, în ciuda "evidenţei probelor", iar conduita sa "nu oferă garanţii că, odată lăsat în libertate, ar adopta un comportament procesual corect".

Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Alexandrescu şi Bendei s-au mai întâlnit în 19 aprilie, 22 aprilie, 26 aprilie, 14 şi 16 mai, la fiecare întâlnire, directorul general al Atena TV Group spunându-i administratorului RCS&RDS că pentru a nu iniţia o campanie mediatică negativă la adresa acestuia, campanie care i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea contractului, în numele societăţii pe care o reprezintă.

Din stenogramele interceptărilor telefonice, aflate la dosar, rezultă că Alexandrescu a vorbit despre acest subiect cu Camelia Voiculescu şi Dan Voiculescu.

Sorin Alexandrescu a discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie. Camelia Voiculescu i-a atras atenţia lui Alexandrescu să aibă grijă: "Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia."

Prin intermediul posturilor de televiziune şi al publicaţiilor aparţinând trustului de presă Intact Media Group au fost difuzate şi publicate ştiri şi articole cu impact negativ asupra companiei RCS&RDS. În paralel, postul de televiziune "Antena 1" a difuzat, începând din 9 mai (ora 14.35), un material promo cu titlul "EXPLOZIV. MITĂ ÎN FOTBAL 3,5 MILIOANE EURO VIA ORADEA – BUCUREŞTI. ANCHETA JURNALISTICĂ ÎN CURÂND", a precizat instanţa în motivare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici