Stefan Hell, decorat, în numele Regelui Mihai, pentru reprezentarea naţiunii române în familia Nobel

Cercetătorul Stefan Hell a fost decorat, vineri, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, în numele Regelui Mihai I, de către Principesa Moştenitoare Margareta, "pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel".

477 afișări
Imaginea articolului Stefan Hell, decorat, în numele Regelui Mihai, pentru reprezentarea naţiunii române în familia Nobel

Stefan Hell, decorat, în numele Regelui Mihai, pentru reprezentarea naţiunii române în familia Nobel

Laureat al premiului Nobel pentru chimie în anul 2014, cercetătorul de origine română Stefan Hell a fost decorat în cadrul unei ceremonii, care a avut loc, vineri seară, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta din Bucureşti.

Decoraţia regală i-a fost înmânată lui Stefan Hell, în numele Regelui Mihai I, de Principesa Margareta.

La ceremonie au luat parte aproximativ 20 de persoane, între care s-au numărat preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, şi personalităţi ale comunităţii ştiinţifice internaţionale, care au participat la cea de-a 11-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Micro-Nano-Fotonică ROMOPTO, un eveniment ştiinţific care s-a desfăşurat în această săptămână la sediul Academiei.

Ceremonia de decorare a fost urmată de un dineu, în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, oferit în onoarea savantului, în numele Regelui Mihai, de Principesa Margareta şi Principele Radu.

Regele Mihai I a decis să îl decoreze pe profesorul Stefan Hell la propunerea preşedintelui Academiei Române.

"Decorarea domnului Stefan Hell, laureat al premiului Nobel, a venit în urma propunerii Academiei Române, mai exact a domnului preşedinte academician Vlad, care a fost adresată Majestăţii Sale acum ceva vreme, după câştigarea premiului Nobel şi are loc astăzi datorită programului domnului Hell, care în această perioadă se află în ţara noastră, dorind să întărească legăturile ştiinţifice şi culturale cu România, lucru pe care Majestatea Sa îl apreciază foarte mult, pentru că e foarte important că după ce a câştigat premiul Nobel s-a întors către ţara de unde a plecat şi nu s-a întors cu spatele către naţiunea noastră. Şi asta este un semn pentru care Majestatea Sa sigur că a acceptat cu toată inima să-l decoreze", a declarat, după ceremonie, Ioan-Luca Vlad, consilier privat onorific al Familiei Regale a României.

Ordinul Coroana României în grad de Comandor a fost conferit profesorului Stefan Hell "pentru contribuţia sa eminentă la dezvoltarea chimiei fizice", "pentru conceperea şi dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluţie înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observaţii microscopice ale proceselor ce au loc în interiorul celulelor vii", "pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel", "pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen şi în cadrul Centrului German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg", dar şi "pentru că, în cursul activităţii sale, a aprofundat legături cu lumea savantă românească, prin care caută să întărească schimburile ştiinţifice internaţionale" şi "pentru urmărirea, pe tot parcursul carierei sale, a valorilor profesionalismului, devotamentului, eticii şi onestităţii, valori definitorii ale Coroanei Române".

Membrii Familiei Regale şi Stefan Hell nu au făcut declaraţii în cadrul evenimentului.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal numărul 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului.

Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, a devenit Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţa în profesie, pentru fapte puse în slujba statului şi a naţiunii, potrivit site-ului Familiei Regale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici