Ştefan Iordache, recompensat postum cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

Ştefan Iordache va primi postum, luni, o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Piaţa Timpului din Bucureşti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa activitate, la 71 de ani de la naşterea marelui actor, informează organizatorii.

164 afișări
Imaginea articolului Ştefan Iordache, recompensat postum cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

Ştefan Iordache (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Steaua de pe Walk of Fame va fi dezvelită de sora regretatului actor, Ileana Iordache.

În timpul evenimentului, care va debuta la ora 11.00, actorul Ştefan Iordache va primi in memoriam şi o stea din aur oferită de Sabion, dar şi Placheta Oraşului Bucureşti, în semn de recunoştinţă pentru întreaga activitate.

Ştefan Iordache este a doua personalitate care primeşte postum o stea pe Walk of Fame, după Amza Pelea.

Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, un proiect iniţiat în ianuarie 2011, de Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti şi Cocor, găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.

Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală strălucesc deja stelele unor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Stela Popescu şi Ion Caramitru.

Actorul Ştefan Iordache s-a născut pe 3 februarie 1941, la Calafat, şi a murit pe 14 septembrie 2008, într-o clinică din Viena.

Actorul şi-a început cariera în cinematografie în 1963 şi a jucat în aproape 30 de filme. Unul dintre cele mai memorabile roluri ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda, în regia lui Şerban Marinescu.

Unul dintre primele filme în care a jucat a fost "Dimineţile unu băiat cuminte"(1966), în regia lui Andrei Blaier. Au urmat "Bietul Ioanide" de Dan Piţa, în 1980, "De ce trag clopotele, Mitică?" de Lucian Pintilie (1981), în care a jucat alături de Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu şi Mircea Diaconu.

Iordache a mai jucat în "Concurs" (1982) de Dan Piţa, "Ciuleandra" (1985) de Sergiu Nicolaescu, "Glissando" (1985) de Mircea Daneliuc şi "Ticăloşii" (2007), în regia lui Şerban Marinescu.

Artistul a primit premiul de excelenţă în cinematografia românească în 2006, la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Ştefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Nottara, Teatrul Mic din bucureşti şi Teatrul Naţional din Craiova. A colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori precum Cătălina Buzoianu şi Silviu Purcărete.

Pasionat de muzică, actorul şi-a lansat propriul album, "Magazinul Meu de Vise", în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu la albumul "Cântece de petrecere" (2003). În plus, el a mai realizat duete cu Sanda Ladoşi pe albumul cântăreţei, "Nu mă iubi" (1997).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici