Street Delivery Meserie! "Ce pot crea împreună un cizmar şi un artist 3D, un DJ şi un ceasornicar? "

Sloganul Street Delivery Meserie! este: "Eşti meseriaş? De şcoală nouă sau de şcoală veche, nu contează. Fă echipă cu un meseriaş din altă generaţie, creaţi un proiect din care să iasă scântei şi hai să îl scoatem în stradă împreună!", se arată într-un comunicat de presă trimis către MEDIAFAX.

416 afișări
Imaginea articolului Street Delivery Meserie! "Ce pot crea împreună un cizmar şi un artist 3D, un DJ şi un ceasornicar? "

Street Delivery Meserie! "Ce pot crea împreună un cizmar şi un artist 3D, un DJ şi un ceasornicar? " (Imagine: Cosmin Andrei/ Arhiva Mediafax Foto)

La Street Delivery se adună în fiecare an oameni din diferite colţuri ale oraşului care creează lucruri în comunităţile lor şi care, împreună, prin munca lor de zi cu zi, schimbă lumea — bucată cu bucată, şurub cu şurub, stradă cu stradă, se mai arată într-un comunicat de presă trimis către MEDIAFAX.

Street Delivery se va petrece pe 10-11-12 iunie 2016. "Închidem strada pentru maşini şi o deschidem pentru oameni", spun organizatorii.

În 2016, se face Street Delivery Meserie!, pentru meseriaşi urbani, rurali, tineri sau cu păr ca neaua. La Street Delivery Meserie! se vor întâlni noua generaţie de makeri (designeri de produs, de modă, ilustratori, arhitecţi, artişti 3D, programatori ) şi meşteşugarii tradiţionali (cizmari, ceasornicari, tâmplari, croitori, şelari, ceaprazari etc.).

"Construim punţi între meseriaşi vechi şi noi pentru un schimb de tehnici şi viziuni din care să iasă scântei. Integrăm instrumente, contopim cunoştinţe şi inventăm noi moduri de interacţiune cu obiecte şi meserii pe care nu le putem face uitate.", zic organizatorii ce vor pune la cale Street Delivery.

La Street Delivery Meserie! se pot forma echipele de meşteşugari noi şi vechi: "un cizmar şi un artist 3D, un designer de produs şi un pălărier, un programator şi un tocilar, un DJ şi un ceasornicar".

De ce Street Delivery Meserie!

În ultimul timp, industriile creative au început să devină mai active, mai vizibile şi să-şi facă loc pe străzile şi prin cartierele oraşului. Grupuri de prieteni, colegi de muncă sau de apartament se asociază şi se apucă de meşterit la faţada socială şi culturală a oraşului. Se întrec în campanii de crowdfunding şi aplicaţii, observă nevoile comunităţii în care trăiesc şi vin cu soluţii deştepte.

În acelaşi timp, o altă parte a oraşului dispare. Recent, în urma controalelor ISU, s-au închis atelierele aflate în clădiri cu risc seismic, iar mulţi dintre meşteşugari au rămas fără spaţii de lucru, fără clienţii lor fideli şi, prin urmare, fără meserie. "Vrem să-i ajutăm pe aceşti oameni să-şi regândească meşteşugul astfel încât să câştige un public nou şi să inspire la rândul lor noul val de makeri"

Cine se poate înscrie la Street Delivery Meserie!

Organizatorii spun aşa:"Sigur ai un cizmar în cartier pe care îl ştii de când purtai botoşei. Sau un ceasornicar la vitrina căruia îţi întorceai privirea de fiecare dată când dădeai fuga spre birou. Poate te-ai întrebat ce s-a ales de croitoreasa de la parterul clădirii dărăpănate din Centrul Vechi sau unde şi-a mutat atelierul bijutierul din colţ. Sau poate doar cochetai de mult cu gândul să furi meserie de la bunica. Acum ai ocazia să-i descoşi, să înveţi de la ei şi să le fii mentor în acelaşi timp. Fă pereche cu un meşter din orice domeniu şi înscrie-te la Street Delivery Meserie! până pe 15 mai."

Call for projects, aici: http://street.delivery/

Ce te faci dacă nu ştii niciun meşter sau maker, dar eşti creativ

Cei de la NOD Maker Space au iniţiat o bază de date opensource cu meşteşugari, fabrici şi ateliere din România la care poate contribui oricine:

Meşteşugari: https://goo.gl/uCiU9J
Fabrici şi ateliere: https://goo.gl/Tp5ukC

Propunerea de proiect trebuie să respecte tema, să arate vizitatorilor procesul de lucru într-un mod interactiv şi să vină cu soluţii sustenabile prin care meşteşugarii tradiţionali şi meseriile lor să fie readuşi/readuse în atenţia societăţii.

Cele mai bune proiecte vor fi sprijinite în faza de producţie de echipa Street Delivery, iar dacă partenerii şi sponsorii noştri le găsesc interesante, câteva dintre ele vor fi premiate / finanţate / adoptate / dezvoltate.

Organizatorii Street Delivery Meserie! dau indicaţii preţioase despre cum îşi pot crea oamenii un proiect:

* Găseşte un meşter, un meseriaş sau un maker old-school.
* Du-te şi vorbeşte cu el. Află-i povestea.
* Spune-i despre Street Delivery Meserie!
* Eşti maker? Invită-l la o colaborare şi gândiţi împreună proiectul.
* Nu eşti maker? Atunci fă-te ucenicul lui sau ia-ţi în echipă un maker.
* Schiţează ideea ta. Adaugă şi nişte imagini.
* Nu aştepta să te anunţăm noi, dă-i drumul şi fă ceva meseriaş! Cea mai mare recompensă pentru efortul tău va fi procesul până la proiectul realizat.

Perioada de înscriere se încheie pe 15 mai 2016. Proiectele selectate vor fi anunţate până pe 20 mai 2016. Cele adoptate de sponsori şi parteneri vor fi anunţate după încheierea evenimentului prin votul juriului şi al publicului.

"Împreună ne recuperăm oraşul şi transformăm carosabilul într-un spaţiu de promenadă mobilat cu idei. Împletim generaţii, reinventăm meştereli, ne regăsim între noi. Pentru că în 2016 Street Delivery e Meserie!", spun, cu exuberanţă, organizatorii.

Street Delivery este un eveniment iniţiat în 2006 de Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia Carturesti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici