"Ţărăncuţă odihnindu-se" de Grigorescu a devenit cel mai scump tablou vândut pe piaţa românească de artă

"Ţărăncuţă odihnindu-se", de Nicolae Grigorescu, a devenit cel mai scump tablou vândut pe piaţa românească de artă, fiind adjudecat pentru suma de 270.000 de euro, miercuri, la licitaţia casei Artmark din Bucureşti.

1287 afișări
Imaginea articolului "Ţărăncuţă odihnindu-se" de Grigorescu a devenit cel mai scump tablou vândut pe piaţa românească de artă

"Ţărăncuţă odihnindu-se" de Grigorescu a devenit cel mai scump tablou vândut pe piaţa românească de artă

Lucrarea a fost scoasă la vânzare în cadrul Licitaţiei Artmark de Romantism şi Art Nouveau.

Recordul anterior era deţinut tot de Grigorescu, prin vânzarea lucrării "Cârciumă la Rucăr", pentru 230.000 de euro, pe 23 martie, la Licitaţia de Primăvară Artmark. În cadrul aceleiaşi licitaţii, o altă lucrare a artistului - "La marginea pădurii" - a fost adjudecată pentru 200.000 de euro.

De altfel, preţul de vânzare pentru tablourile lui Grigorescu a crescut din septembrie 2010, când celebrul "Car cu boi" a atins suma de 155.000 de euro, iar ulterior, în decembrie anul trecut, lucrarea "Păstoriţă" a fost adjudecată pentru suma de 175.000 de euro, la licitaţiile Artmark.

Pictura "Ţărancă odihnindu-se", prin tematica sa având în centru reprezentarea femeii, face parte dintr-o dimensiune importantă a operei grigoresciene, una ce oferă un inventar preţios de informaţii estetice, etnografice şi de istoria artei şi culturii, despre România începutului de secol al XX-lea.

Opţiunea pentru ilustrarea femeii, contextul în care aceasta este plasată, tipologiile personajelor feminine şi sensul pe care artistul îl atribuie imaginii sunt aspecte ce ridică probleme interesante asupra creaţiei lui Grigorescu - una bogată în posibilităţi de explorare, potrivit prezentării tabloului de pe artmark.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici