"Testimonial" de Răzvan Georgescu – cel mai bun documentar TV la Prix Europa

Producţia "Testimony / Testimonial" a lui Răzvan Georgescu este singura producţie românească premiată la Prix Europa, unde a luat trofeul pentru cel mai bun documentar TV, informează organizatorii.

456 afișări
Imaginea articolului "Testimonial" de Răzvan Georgescu – cel mai bun documentar TV la Prix Europa

"Testimonial" de Răzvan Georgescu – cel mai bun documentar TV la Prix Europa

Producţia "Testimonial" a fost înscrisă în competiţie de Starcrest Media GmbH şi explorează graniţa dintre viaţă şi moarte, încercând să îi cunoască pe unii dintre cei mai celebri oameni din Europa şi Statele Unite. Documentarul spune povestea autorului său, Răzvan Georgescu, diagnosticat cu tumoare pe creier.

Pe lista scurtă a Prix Europa 2008 , care premiază cele mai bune producţii pentru televiziune, radio şi media emergente, au intrat trei producţii româneşti: "Testimony / Testimonial" a lui Răzvan Georgescu, înscrisă de Starcrest Media GmbH la categoria "Documentar TV", "Bărbierul din Sevilla" de Iulia Rugină, regizată de Toma Enache, şi "Ion Gavrilă Ogoranu - Cum mi-am cerut condamnarea la moarte" de Ion Costin Manoliu, regizată de Mihai Lungeanu, înscrise de Societatea Româna de Radiodifuziune (SRR) - Radio România la secţiunea "Documentar Radio".

În competiţia Prix Europa au mai fost înscrise alte câteva producţii româneşti: "Podul de Flori", regizată de Thomas Ciulei, coproducţie româno-germană între Europolis Film, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii şi CiIon Films Germania, "Das Semester Ticket/ Biletul semestrial" (înscrisă în competiţie de Radio România Cultural), "Angajare de clovn" (Radio România), şi "Microfonul care dărâmă ziduri", scrisă şi regizată de Cristian Ivanes (Radio Cluj).

Premiile din cadrul competiţiei Prix Europa 2008 au fost decernate sâmbătă seara, în cadrul unei gale care a avut loc la RBB Haus des Rundfunks din Berlin. Competiţia europeană destinată televiziunii, radiourilor şi media emergente s-a încheiat după o săptămână intensă de festival.

Astfel, au plecat acasă cu trofee Prix Europa şi suma de 6.000 de euro în total 12 premianţi, după ce peste 1.000 de profesionişti media s-au deplasat la Berlin pentru a selecta cele mai bune producţii ale anului. Gazda ceremoniei a fost Derek Mooney, personalitate de radio şi televiziune din Irlanda şi fost câştigător al premiului Prix Europa.

Premiul Special Prix Europa pentru cel mai bun episod al unei serii radio la categoria ficţiune radio a fost înmânat de autorul norvegian Jostein Gaarder lui Mariannick Bellott din Franţa, pentru producţia "The Fish Tank". Premiul a fost acordat de radiodifuzorul norvegian NRK.

Actriţa Kati Outien, vedeta tuturor filmelor lui Aki Kaurismaki, a înmânat premiul pentru cel mai bun al unui episod dintr-o miniserie TV la secţiunea Ficţiune TV. Premiul i-a revenit lui Auli Mantila, regizorul producţiei finlandeze "Silver Stars". Premiul pentru cel mai bun scenariu de ficţiune TV i-a revenit lui Alix Delaporte din Franţa şi a fost înmânat de regizorul german Andreas Dresen.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici