"The Penny", vândută pentru 1,27 milioane de dolari

O vioară Stradivarius cu o vechime de 300 de ani, despre care se spune că are un sunet dulce şi feminin, a fost vândută pentru suma de 1,27 de milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York.

17 afișări
Imaginea articolului "The Penny", vândută pentru 1,27 milioane de dolari

"The Penny", vândută pentru suma de 1,27 milioane de dolari, la New York (Imagine: www.christies.com)

Vioara a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 1 şi 1,5 milioane de dolari.

Cunoscută drept "The Penny", vioara a fost fabricată în jurul anului 1700 şi îşi datorează numele fostei proprietare, pianista şi violonista Barbara Penny. "The Penny" este considerată una dintre cele mai feminine instrumente marca Stradivarius.

Instrumentele Stradivarius sunt lăudate în toată lumea pentru sunetul lor, cu tonuri bogate, fiind considerate uşor de mânuit pentru că răspund foarte bine la atingerea muzicienilor.

Antonio Stradivari a locuit la Cremona, Italia, unde a fabricat viori, dar şi harpe, violoncele, chitare. A murit în 1737, iar pe parcursul vieţii a reuşit să creeze aproximativ 1.100 de instrumente, din care s-au mai păstrat 650.

Nu toate viorile care se numesc "Stradivarius" au fost create de Stradivari, mii de instrumente fiind botezate cu acest nume pentru că au fost fabricate în semn de omagiu pentru arta acestuia.

Recordul de cel mai scump instrument muzical este deţinut de o vioară Stradivarius, "The Hammer", care fost adjudecată, în mai 2006, pentru suma de 3,54 de milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii care a avut loc tot la casa Christie's din New York.

Specialiştii spun că "The Penny" are "un sunet ca un clopoţel, mai dulce" decât "The Hammer", care este mai masculin.

Penny a deţinut vioara Stradivarius din 1929 până la moartea sa, anul trecut. Ea a fost prima femeie acceptată în ansamblul de coarde al Orchestrei filarmonice regale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici