TIFF 2019 | Zeci de decoruri şi aparatură de filmare, puse gratuit la dispoziţia amatorilor, în Cluj | FOTO

Regizorul francez Michel Gondry şi organizatorii TIFF au inaugurat, vineri, la Cluj-Napoca, în premieră în România, proiectul interactiv „Uzina Filmelor de Amatori”, în cadrul căruia au fost amenajate 15 decoruri de filmare puse gratuit la dispoziţia publicului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

113 afișări
Imaginea articolului TIFF 2019 | Zeci de decoruri şi aparatură de filmare, puse gratuit la dispoziţia amatorilor, în Cluj | FOTO

15 decoruri şi aparatură de filmare, puse gratuit la dispoziţia amatorilor, în cadrul TIFF

Claudia Droc, coordonator Sezonul România-Franţa la TIFF, a declarat, vineri, că proiectul „Uzina Filmelor de Amatori” oferă şi echipament de filmare, dar şi training pentru cineaşti, începând de la alegerea unui titlu, tipul de film sau scrisul scenariului.

„Uzina Filmelor de Amatori, un proiect interactiv revoluţionar creat de regizorul şi scenaristul francez Michel Gondry, a fost inaugurat în prima zi a TIFF, fiind în premieră în România. Proiectul este gândit să ofere publicului larg şansa de a produce un film fără a avea cunoştinţe în domeniu. Într-un studio de 500 mp au fost construite 15 decoruri de filmare cu tematici diverse, de la interior de apartament, hol de bloc, un bar, până la sediu de bancă sau vagon de tren, care sunt puse gratuit la dispoziţia publicului, împreună cu echipamentul complet, audio-video, pentru filmare, montaj, sunet şi proiecţie. În trei ore amatorii pot face aici un film, noi asigurăm şi trainingul necesar, începând de la alegerea unui titlu, tipul de film, scrisul scenariului. Filmele vor avea o durată de 3-5 minute”, a spus Droc.

Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat la rândul său că a văzut în urmă cu doi ani proiectul „Uzina Filmelor de Amatori” şi i s-a părut extraordinar, astfel că a încercat să îl aducă la Cluj-Napoca.

„Am încercat ca, pe lângă festival, să punem un centru de producţie şi un loc unde copiii şi tinerii să se bucure să facă film în condiţii civilizate”, a spus Giurgiu.

Michel Gondry a explicat că decorurile amplasate în studio oferă posibilitatea adaptării şi creării unor poveşti diverse de către cineaştii amatori.

„Este o bucurie pentru mine să fiu la Cluj şi să văd acest concept pus în operă aici. Ideea proiectului a fost de a aduna împreună creatorii de poveşti, care nu se pricep la filme”, a precizat acesta.

Michel Gondry, care a primit în anul 2005 premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu original al filmului „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, este unul dintre invitaţii speciali de la TIFF 2019.

„Uzina de Filme pentru Amatori” va funcţiona în Cluj-Napoca până în 31 iulie în cadrul Centrului Regional pentru Industrii Creative (CREIC), construit din fonduri europene de 12,3 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici