Tronul lui Cuza şi sabia primită de la sultanul Abdul Medjid I, prezentate într-o expoziţie la MNIR

La 150 de ani de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea unei expoziţii care aduce în prim-plan viaţa şi activitatea domnitorului considerat una dintre cele mai importante şi interesante figuri ale istoriei României.

3237 afișări
Imaginea articolului Tronul lui Cuza şi sabia primită de la sultanul Abdul Medjid I, prezentate într-o expoziţie la MNIR

„Despre Alexandru Ioan Cuza s-a scris şi s-a vorbit foarte mult, pe bună dreptate. Putem discuta despre familia, cariera, domnia, exilul, moartea şi despre posteritatea sa. Se poate vorbi despre ofiţerul, diplomatul sau reformatorul Cuza, la fel cum se pot aduce în discuţie calităţile şi defectele acestuia, pentru că Alexandru Ioan Cuza a fost DOMN, dar şi OM. Aceasta este <cheia> în care am dori să fie <citită> expoziţia pe care o inaugurăm la Muzeul Naţional de Istorie a României, o expoziţie în care am căutat să aducem la un loc o serie de bunuri de patrimoniu care să poarte amprenta domnitorului Cuza, dar şi a omului Cuza, fără să glorificăm inutil anumite aspecte şi fără să trecem cu vederea chestiunile controversate, având convingerea că onestul Cuza nu ar fi vrut acest lucru”, arată organizatorii.

Vizitatorii vor putea admira, printre altele, tronul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi cel al Doamnei Elena Cuza, sabia de învestitură primită de la sultanul Abdul Medjid I, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica şi casca de colonel de lăncieri, decoraţii româneşti şi străine, fotografii (ale domnitorului, dar şi ale membrilor familiei sale), documente (oficiale şi personale), litografii şi picturi (portretul oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, portrete ale Doamnei Elena Cuza, dar şi ale Mariei Obrenovici), tipărituri, timbre şi efecte poştale.

Sunt prezentate foarte multe obiecte personale ale lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, porţelanuri, servieta, un tac de biliard) şi ale Doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, bijuterii, fotografii, trusa de scris, argintărie).

Nu puteau lipsi mărturiile legate de moartea lui Cuza (în expoziţie se află expus tricolorul îndoliat folosit la înmormântare) sau de posteritatea acestuia (medalii, timbre, broşuri, bancnote).

Expoziţia se deschide marţi, 3 octombrie, şi va putea fi vizitată în perioada octombrie 2023 – martie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (program de vară) şi 9:00 – 17:00 (program de iarnă).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici