Un cotidian francez, condamnat să plătească 3.000 de euro lui Polanski

Cotidianul francez Aujourd'hui en France/Le Paris a fost condamnat, vineri, de o instanţă din Paris, să plătească 3.000 de euro daune morale lui Roman Polanski şi soţiei sale, după ce a publicat fotografii cu familia regizorului, la reşedinţa acestuia din Elveţia.

58 afișări
Imaginea articolului Un cotidian francez, condamnat să plătească 3.000 de euro lui Polanski

Un cotidian francez, condamnat să plătească 3.000 de euro lui Polanski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înalta Curte din Paris a condamnat ziarul pentru "violarea vieţii private" şi a cerut ca sentinţa să fie publicată în următorul număr al cotidianului.

Articolele şi fotografiile incriminate au fost publicate imediat după eliberarea lui Polanski, când acesta se afla la cabana sa din Gstaad (Elveţia), unde este în regim de arest, în aşteptarea unei eventuale extrădări în Statele Unite ale Americii.

Pe 5 decembrie, Parisien a publicat trei fotografii pentru a ilustra un articol numit "Polanski şi-a regăsit familia". Una dintre fotografii îl arăta pe Polanski ajungând la Gstaad, a doua o prezenta pe Emmanuelle Seigner, soţia regizorului, în spatele unei ferestre a cabanei, iar a treia îl arăta pe fiul lui Polanski în grădina cabanei.

Considerând că aceste fotografii atentează la dreptul său la intimitate, cuplul Polanski a dat în judecată publicaţia, cerând daune morale în valoare de 40.000 de euro.

Acest proces este primul dintr-o serie. Cineastul franco-polonez şi soţia sa au dat în judecată şi săptămânalele VSD, Journal du Dimanche şi Voici, cerând despăgubiri în valoare de 75.000 de euro. Sentinţa în aceste cazuri va fi pronunţată pe 19 ianuarie.

Elveţia trebuie să se pronunţe în legătură cu cererea de extrădare formulată de Statele Unite pe numele cineastului Roman Polanski, în prezent arestat la domiciliu, în oraşul Gstaad.

În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani, după o şedinţă fotografică ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson.

Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Roman Polanski s-a declarat mai întâi nevinovat, schimbându-şi ulterior strategia şi recunoscându-şi fapta.

În urmă cu 30 de ani, Roman Polanski, regizorul filmelor "Chinatown" şi "Rosemary's Baby", a petrecut 43 de zile într-o închisoare din California, unde a fost supus unei evaluări psihiatrice. Polanski a fugit din SUA înainte ca justiţia americană să ia o decizie în cazul său.

De atunci, regizorul a locuit în Europa şi a evitat să călătorească în statele care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite.

Victima incidentului din 1977, care, în prezent, are 40 de ani, a cerut abandonarea cazului contra lui Polanski. Ea a mai spus că l-a iertat pe acesta şi că nu vrea ca regizorul să fie condamnat la închisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici