Un film-omnibus semnat de Dorian Boguţă, Andi Vasluianu şi Emanuel Pârvu, la Anonimul

Un film-omnibus semnat de Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu va fi prezentat la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional Anonimul, care se desfăşoară între 9 şi 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

501 afișări
Imaginea articolului Un film-omnibus semnat de Dorian Boguţă, Andi Vasluianu şi Emanuel Pârvu, la Anonimul

Dorian Boguţă (Imagine: Catalin Abagiu/ Mediafax Foto)

Actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu au scris scenariile şi şi-au regizat poveştile a căror acţiune este legată de locul în care se desfăşoară festivalul, Delta Dunării. Cele trei scurtmetraje vor fi prezentate publicului în premieră la Festivalul Anonimul, pe 16 august, ca parte dintr-un film colectiv - "Omnibus Anonimul 10", o continuare a programului "Actori în spatele camerei", iniţiat de organizatorii evenimentului în 2008.

În cadrul programului, de-a lungul anilor, la Anonimul au fost prezentate filme regizate de Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Ben Affleck, Sean Penn, Helen Hunt, Isabella Rossellini, Sarah Polley, Kenneth Branagh, Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor, Adrian Grenier, Anthony Hopkins, Casey Affleck şi Tommy Lee Jones. În 2013, vor fi, de asemenea, prezentate titluri regizate de Dustin Hoffman şi Isabella Rossellini.

"A orchestra un film cap-coadă nu este atât de uşor cum ni se pare nouă actorilor. În timpul filmărilor, mă simţeam inutil când actorii nu reuşeau să facă exact ce le ziceam, aş fi vrut să intru pe teren. Dar vreau să mai trăiesc această experienţă, asta e clar, m-a bucurat şi le mulţumesc pentru răbdare celor doi actori, în special, şi echipei", spune Andi Vasluianu, care debutează astfel ca regizor.

Filmul urmăreşte povestea unui scenarist şi a unui actor care vorbesc despre proiectele lor profesionale, dar ajung să-şi împărtaşească sentimente intime şi să-şi facă reproşuri. Cu ajutorul berii şi al vinului îşi regândesc şi derulează înapoi discuţia, în scurtmetrajul "Un duet".

"Chiar de la început, când mi s-a propus să intru în acest proiect, am zis «da» cu multă bucurie. Să se facă mai multe filme cu actori în roluri de regizori cu tema «Delta» e o idee foarte inspirată. O temă - mai multe filme, mai multe viziuni. O provocare excelentă pentru toţi. Am asistat la acest proiect şi am văzut acel licăr în ochii tuturor care erau implicaţi. Semn bun", îşi aminteşte Dorian Boguţă care a regizat "Kazimir". Într-un sat lipovenesc retras din Delta Dunării locuieşte diaconul Kazimir, care posedă puteri tămăduitoare. Forţele binelui şi ale răului îşi fac simţită prezenţa în preajma unor turişti care au venit într-un moment total nepotrivit.

"Mă gândeam în visele mele că aş putea să fac un film despre copilăria mea, despre cum mi-am ales meseria, despre părinţi, despre bunici, despre nişte concedii cu familia, despre jucăriile mele… Şi mă gândeam ce-aş fi putut să scriu. Numai că visele, după cum ştim, câteodată devin realitate. Mi-a propus Miruna Berescu (directorul Festivalului Anonimul, n.r.) să fac un film despre Sfântu Gheorghe. Un loc magic. Un loc pe care îl ştiu de când eram copil. Mai mult de atât nu se poate", spune Emanuel Pârvu, care, în 2012, a obţinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, cu "Pui, cartofi prăjiţi şi-o Cola", şi care pentru "Omnibus Anonimul 10" a scris şi regizat scurtmetrajul "Retur". În Delta Dunării, oamenii sunt ghidaţi de credinţe arhaice, însă nici măcar pământul nu mai este în armonie cu obiceiurile lor învechite. Dezgroparea morţilor după 10 ani pentru a le spăla oasele se poate transforma într-o adevărată aventură. Deşi preotul le-a interzis sătenilor să mai sape la mormintele din cimitir, membrii unei familii din Sfântu Gheorghe decid să-l ignore.

Ediţia aniversară a Festivalului Anonimul se va desfăşura în perioada 9 - 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române (coproducător).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici