Un jurnalist român de la AFP îşi lansează primul volum de poezii, "De azi într-o zi"

Jurnalistul Călin Neacşu, directorul biroului Agenţiei France-Presse (AFP) pentru Balcanii de Vest îşi va lansa, joi la Timişoara, primul volum de poezii, la şapte ani de la debutul său literar, cu romanul "La mort du rabbin", apărut la o editură pariziană.

488 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist român de la AFP îşi lansează primul volum de poezii, "De azi într-o zi"

Calin Neacsu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Scriu poezie instinctiv. O simt ca pe o nevoie organică, aproape similară cu nevoia de a respira pentru a supravieţui. Scriu poezie de multă vreme, însă abia acum am decis că e momentul să am curajul de a o arăta şi publicului", a spus autorul, pentru MEDIAFAX, întrebat despre această alegere.

"Când scriu, adesea, nu-mi fixez teme anume. Las pur şi simplu cuvintele să negocieze între ele, să se potriveasca în vers şi în fraza şi când prind coerenţă, intervin pentru a consolida sau uneori chiar pentru a fragiliza structura, după cum simt. S-a afirmat până la saţietate cum că «toate temele au fost deja atinse» şi că, în consecinţă, este greu să se mai găsească ceva cu adevărat original. Aşa este într-o mare măsură, dar ramâne autorilor forma, modul şi stilul personal de a povesti altfel ceea ce au spus şi alţii înaintea lor despre iubire, moarte, misterele existenţei şi ale universului, anotimpuri şi toate celelalte care mai sunt", a mai spus, pentru MEDIAFAX, jurnalistul şi scriitorul Călin Neacşu.

Neacşu crede că poezia, inclusiv cea contemporană, are azi "publicul ei, mai puţin numeros decât al altor forme de literatură, dar cu certitudine un public de mare calitate", că în pofida dificultăţilor economice editurile continuă să publice poezie şi că "o promovare mai consistentă a poeziei în general nu ar face rau nimănui".

Călin Neacşu (52 de ani), lucrează la AFP din 1990, activitatea sa jurnalistică desfăşurându-se în zona Balcanilor, a Orientului Mijlociu, în Georgia, unde a fost corespondent de război. În perioada 2003-2010 a fost directorul biroului AFP pentru Croaţia şi Bosnia-Herţegovina, cu sediul la Zagreb, după care a lucrat la cartierul general al AFP, de la Paris, în postul de redactor-şef adjunct. Din 2012, este director al biroului AFP pentru Balcanii de Vest, cu sediul la Belgrad. În 1999 a fost nominalizat de AFP la premiul pentru jurnalism "Albert Londres", fiind unul dintre puţinii jurnalişti străini admişi pentru această distincţie.

Lansarea volumului "De azi într-o zi", apărut la editura Brumar, va avea loc joi seara, la Timişoara, la Spirit Cafe.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici