Un proiect internaţional dedicat relaţiei dintre arta contemporană şi filosofie, în Bucureşti

Proiectul internaţional dedicat relaţiei dintre arta contemporană şi filosofie "Goodbye Language" va debuta miercuri, la ora 20.00, cu o expoziţie care va avea loc la Atelier 35 din Bucureşti.

245 afișări
Imaginea articolului Un proiect internaţional dedicat relaţiei dintre arta contemporană şi filosofie, în Bucureşti

Un proiect internaţional dedicat relaţiei dintre arta contemporană şi filosofie, în Bucureşti

Iniţiat de Atelier 35 (Larisa Crunţeanu şi Xandra Popescu) în colaborare cu Centrul Ceh din Bucureşti (František Zachoval), "Goodbye Language" reprezintă un show anti-vitrină, creat prin contribuţiile artiştilor Zbyněk Baladrán, Adriana Gheorghe, Irina Gheorghe, Alina Popa, Marcus Steinweg şi Tomáš Svoboda, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Recunoscând tensiunea dintre artă şi cultură, precum şi presiunea din ce în ce mai mare asupra artiştilor ca aceştia să îndeplinească un rol reprezentativ şi punând sub semnul întrebării relaţia dintre artă şi filosofie, "Goodbye Language" îşi propune să deschidă o discuţie despre alte moduri posibile de a lucra în compania filosofiei, dincolo de actul ilustrării.

"În ianuarie 2015, m-am întâlnit cu František la Berlin, cu puţin timp înainte ca el să îşi înceapă mandatul la Centrul Ceh din Bucureşti. Mi-a povestit că una dintre primele lui misiuni în România urma să fie organizarea prezenţei Cehiei la Salonul de Carte Bookfest. Am discutat atunci despre tensiunea dintre artă si cultură şi presiunea asupra artiştilor de a îndeplini un rol reprezentaţional: de a genera lucrări livrabile, produse conceptuale cu potenţial de brand. Am gândit «Goodbye Language» ca pe un contrapunct la circuitul cultural al produselor artistice. Am invitat la dialogul nostru artiste şi artişti care folosesc limbajul împotriva limbajului, care prin practica lor rezistă interpretării. Construit prin schimburi de e-mailuri lungi, entuziasme şi puseuri de inspiraţie, «GoodbyeLanguage» e ceva între statement şi pariu. Ceva ce ar putea oricând să eşueze. De-a lungul acestor luni însă, asemeni pionierilor, am avut mereu senzaţia că avansăm pe teritorii noi", a declarat Xandra Popescu.

"Goobye Language" debutează miercuri, de la ora 20.00, la Atelier 35, cu vernisajul expoziţiei, Zbyněk Baladrán, Irina Gheorghe, Alina Popa, Tomáš Svoboda fiind artiştii implicaţi, iar František Zachoval, Larisa Crunţeanu şi Xandra Popescu, curatorii.

După vernisajul expoziţiei, joi, începând cu ora 18.00, la Atelier 35, va avea loc performance-ul artistei Adriana Gheorghe, "Dance That Comes From the Mouth". În demersul ei, Adriana Gheorghe foloseşte limbajul într-un mod atmosferic, deviat de atitudine şi corp, învăluind în ceaţă graniţele propriei subiectivităţi. Limbajul ca instrument coregrafic pentru o lucrare care se întâmplă în negocierea dintre vizibil şi imaginar. Adriana Gheorghe este unul dintre artiştii contemporani care mixează activitatea de performer cu cea de teoretician. De-a lungul timpului, a prezentat solo-uri şi duete la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), lorgean şi ZKM-Karlsruhe.

În cea de-a treia zi a proiectului, vineri, începând cu ora 18.00, în spaţiul Salonului de proiecte, va avea loc o discuţie cu filosoful Marcus Steinweg, un artist care lucrează la intersecţia dintre artă şi filosofie, editor al jurnalului Inaesthetics. Marcus Steinweg va problematiza relaţia dinte artă şi filosofie în calitate de subiecte autonome. Marcus Steinweg trăieşte şi lucrează în Berlin, este profesor invitat la HfBK (Universitatea de Arte) din Hamburg şi predă la UdK (Universitatea de Arte) din Berlin.

Acest proiect este posibil cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti, al Goethe Institut-Bukarest şi al spaţiului Salonul de proiecte/ Anexa MNAC din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici