Un spot pentru alunele Übernuts, interzis de la difuzarea pe posturile TV

Un spot publicitar pentru alunele Übernuts a fost interzis de la difuzarea pe posturile de televiziune, printr-o decizie luată joi de CNA, care a considerat că acest clip încalcă legislaţia audiovizualului.

498 afișări
Imaginea articolului Un spot pentru alunele Übernuts, interzis de la difuzarea pe posturile TV

Un spot pentru alunele Übernuts, interzis de la difuzarea pe posturile TV (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reanalizat, în şedinţa de joi, un spot publicitar pentru alunele Übernuts. În şedinţa din 25 aprilie, Consiliul a amânat luarea unei decizii în cazul acestor spoturi, solicitând un punct de vedere de la Consiliul Român pentru Publicitate (RAC).

Laura Frunzeti, directorul executiv al RAC, a declarat, joi, că spotul TV pentru alunele Übernuts a fost analizat de Comitetul Etic al RAC în şedinţa din 14 iunie. Potrivit RAC, există o versiune a spotului TV pentru alunele Übernuts - în care se menţionează un număr de telefon ce poate fi apelat pentru detalii despre campanie - care încalcă prevederile Codului de practică în publicitate. Comitetul Etic al RAC a considerat că această versiune a spotului TV poate induce consumatorii în eroare şi a recomandat revizuirea respectivului clip.

Laura Frunzeti a precizat că această versiune de spot, în care publicul este îndemnat să sune la respectivul număr de telefon, nu se mai difuzează în prezent.

Membrii CNA au considerat că spotul respectiv încalcă şi legislaţia audiovizualului, respectiv articolul 93 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale".

Deşi spotul nu mai este difuzat în prezent, Cristina Trepcea, membru al CNA, a propus aplicarea unei decizii de intrare în legalitate a respectivului clip publicitar. Astfel încât, dacă difuzarea acestuia va fi reluată la posturile de televiziune, să se facă într-o formă în care să respecte legislaţia audiovizualului.

Decizia de intrare în legalitate a fost luată cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Narcisa Iorga şi Florin Gabrea).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici