Un tablou de Van Dyck, descoperit într-un muzeu

Un tablou depozitat mai bine de un secol într-un muzeu din Madrid a fost identificat drept o operă a maestrului flamand din secolul al XVII-lea Antoon van Dyck, a anunţat, joi, cotidianul spaniol El Pais.

75 afișări
Imaginea articolului Un tablou de Van Dyck, descoperit într-un muzeu

Maestrul flamand din secolul al XVII-lea Antoon van Dyck (Imagine: www.wikipedia.org)

Lucrarea "Fecioara şi pruncul", până atunci considerată doar o copie, o prezintă pe Fecioara Maria ţinându-l în braţe pe pruncul Iisus, sub privirea Mariei-Magdalena, a regelui David şi a Fiului Rătăcitor din Noul Testament.

Tabloul a fost depozitat timp de mai bine de un secol în subsolul Academiei regale de arte frumoase San Fernando din Madrid, care funcţionează în prezent ca muzeu.

În iulie 2010, câţiva experţi în restaurare au analizat cu minuţiozitate această pictură cu ajutorul unor pigmenţi şi a razelor X, confirmând faptul că este într-adevăr un tablou pictat de Van Dyck.

Tabloul, realizat în jurul anului 1625, făcea parte la origine din colecţia ducelui de Medina de las Torres, viceregele spaniol al oraşului Napoli.

La mijlocul secolului al XVII-lea, tabloul a fost transportat la Mănăstirea Escorial din apropiere de Madrid, reuşind să scape jafurilor efectuate în timpul invaziei napoleoniene din 1808. Ulterior, pictura a fost transferată Academiei San Fernando.

Antoon Van Dyck, decedat la vârsta de 42 de ani în anul 1641, şi-a pus semnătura pe aproximativ 800 de tablouri. Un autoportret al său, pictat cu câteva luni înainte de a muri, a fost adjudecat pentru suma de 9,5 milioane de euro în cadrul unei licitaţii ce a avut loc la Londra în anul 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici