Un zid din oraşul antic Pompei s-a prăbuşit

Un zid cu o lungime de 12 metri care proteja celebra "Casa del moralista" s-a prăbuşit, marţi, în situl arheologic Pompei, din apropiere de Napoli, au anunţat autorităţile locale italiene.

162 afișări
Imaginea articolului Un zid din oraşul antic Pompei s-a prăbuşit

Un zid din oraşul antic Pompei s-a prăbuşit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un zid, care s-a prăbuşit deja în urma bombardamentelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care a fost apoi reconstruit, s-a prăbuşit din nou în această dimineaţă, pe o lungime de 12 metri", au declarat, într-un comunicat, reprezentanţii Serviciului pentru bunuri arhitecturale din Pompei, unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din Italia.

"Acest zid era compus din pietre străvechi, pe care le vom recupera şi reutiliza, la fel cum s-a procedat cu ocazia reconstrucţiei precedente. Zidul nu conţinea nici fresce, nici picturi", se afirmă în acelaşi comunicat.

Zidul se afla în spatele Casei moralistului (Casa del moralista), un edificiu antic intitulat astfel datorită faptului că proprietarul clădirii a scris pe zidurile grădinii sale numeroase principii de morală, adresate persoanelor care veneau să îl viziteze. Această construcţie nu a fost niciodată deschisă publicului larg.

În urmă cu trei săptămâni, un alt edificiu din Pompei, Casa gladiatorului, s-a prăbuşit, declanşând în Italia un val de indignare şi îngrijorare în legătură cu maniera în care autorităţile italiene coordonează operaţiunile de conservare a patrimoniului.

În cazul ambelor prăbuşiri, ale căror cauze urmează să fie stabilite oficial în viitorul apropiat, par să se fi produs din cauza ploilor puternice din această toamnă, care au condus la o destabilizare a fundaţiilor.

Oraşul Pompei, acoperit cu lavă şi cenuşă în urma erupţiei vulcanului Vezuviu, pe 24 august 79 e.n., a făcut obiectul a numeroase săpături arheologice după anul 1860 şi reprezintă cel mai bine conservat ansamblu arhitectonic din epoca romană, fiind un reper important pentru arta şi cultura acelei epoci. Situl Pompei a fost inclus de UNESCO în patrimoniul mondial al umanităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici