Unii membri CNA se plâng de atacurile Antenei 3. Narcisa Iorga spune că a primit ameninţări cu moartea

Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Dan Grigore şi Gelu Trandafir, membri ai CNA, au declarat, joi, că sunt atacaţi în mod constant în emisiunile televiziunii Antena 3, Iorga spunând că a primit ameninţări cu moartea după ce realizatorul TV Mircea Badea i-a făcut publică fotografia şi adresa de e-mail.

2233 afișări
Imaginea articolului Unii membri CNA se plâng de atacurile Antenei 3. Narcisa Iorga spune că a primit ameninţări cu moartea

Unii membri CNA se plâng de atacurile Antenei 3. Narcisa Iorga spune că a primit ameninţări cu moartea (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

După ce în şedinţa din 28 februarie, Ioan Onisei - vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) - a propus oprirea programului obişnuit al Antenei 3, în intervalul 19.00-19.10, din cauză că, în emisiunea "Sinteza zilei", moderatorul Mihai Gâdea i-a spus lui Lucian Duţă, preşedintele CNAS, că este "dobitoc", patru membri ai CNA - Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Dan Grigore şi Gelu Trandafir - au susţinut, joi, o conferinţă de presă în care s-au plâns că sunt atacaţi în mod constant de Antena 3.

Ei au precizat că nu sunt reprezentanţii puterii în CNA, aşa cum s-a afirmat în emisiunile televiziunii Antena 3, precizând că membrii Consiliului sunt numiţi de Parlament, la propunerea Senatului (3 membri), a Camerei Deputaţilor (3 membri), preşedintelui României (2 membri) şi a Guvernului (3 membri).

"În ultima perioadă, ca urmare a unor dezbateri care au avut loc în CNA şi mai ales în şedinţa precedentă a acestei autorităţi, Antena 3 a înţeles ca, pe parcursul unor emisiuni, să facă afirmaţii incorecte, atât la adresa organizării, funcţionării CNA, cât şi la adresa activităţii celor care suntem prezenţi la această conferinţă de presă", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

Dan Grigore a spus că va împlini în curând două mandate în CNA, în timpul cărora cei care l-au propus în această funcţie sunt forţe fie la putere, fie în opoziţie. "În virtutea acestei experienţe cred că singurele explicaţii pe care mi le pot da în legătură cu atitudinea postului Antena 3, vizavi de demersurile şi de datoria pe care CNA încearcă să şi-o facă - e adevărat uneori mai şovăielnic decât ar trebui -, ar fi că postul înţelege, în virtutea unui model deja devenit clasic, pe care eu l-am semnalat atunci când a început să funcţioneze - modelul de victimizare de tip OTV -, înţelege să se victimizeze, să-şi pună cenuşă în cap şi să spună că CNA cu aceşti membri numiţi politic încearcă să distrugă pe marele apostol al democraţiei din România, care este postul de ştiri Antena 3", a spus Dan Grigore, precizând că demersurile din ultima vreme ale Antenei 3 sunt "mai toate făcute în scopuri politice".

"Demersul acesta pseudo-jurnalistic pe care îl face Antena 3, derapând tot timpul de la cele mai elementare norme ale respectului faţă de drepturile fundamentale ale omului, faţă de drepturile omului la informare corectă, drepturile omului la imagine, la demnitate, numai demnitatea celui care este terfelit într-o emisiune, ci şi a celui care priveşte acea emisiune sau acel fragment de emisiune în care cineva este terfelit, numai pentru că se urmăreşte un scop nobil? Nu cred. Cred că scopul nu este scuzat de mijloace, mijloacele trebuie să fie adecvate scopului", a precizat Dan Grigore.

"Demersul aşa zis jurnalistic este departe de ceea ce ar fi un semn de jurnalism normal. Nu cred că există vreo justificare în virtutea căreia să îmi permită să insult un om, să tratez telespectatorul ca pe un zombi, ca pe un neştiutor, ca pe un totalmente ignorant, chiar dacă ar fi ignorant", a mai spus Dan Grigore.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că cei patru prezenţi la conferinţa de presă a CNA sunt atacaţi în mod constant la Antena 3. "În ultimii trei ani, CNA este subiectul unor atacuri virulente din partea unor instituţii de presă reglementate de CNA, care încalcă frecvent legea, dar care se supără că sunt amendate (...) Nu vreau să fac eu neapărat asemănarea între Antena 3 şi OTV, dar amândouă sunt reglementate de aceeaşi lege, legea audiovizualului (...) Atunci când au venit şi au solicitat licenţă, şi-au asumat respectarea acestei legi, şi-au asumat nişte misiuni publice (..) Astăzi, cele două televiziuni care atacă în mod constant şi murdar această autoritate publică au devenit din aşa-zise mijloace de informare în masă mijloace de proferare de injurii în masă. Atacurile constante ale posturilor Antena 3 şi OTV la adresa CNA reprezintă presiuni şi ameninţări care sunt exercitate de multă vreme şi acum se înteţesc pe măsură ce se apropie campania electorală", a spus Narcisa Iorga. Ea a precizat că s-ar aştepta ca CNA să fie sprijinit de parlamentari şi nu ca unii dintre aceştia să se ralieze la "presiunile pe care le exercită îndeosebi un trust de presă deţinut de familia vicepreşedintelui Senatului".

Narcisa Iorga a atras atenţia că deciziile în CNA sunt luate cu minimum şase voturi, deci nu se poate vota "la comandă". "De ce numai noi suntem atacaţi? Pentru că noi patru am fost întotdeauna de principiul că toată lumea este egală în faţa legii. Lucrul ăsta nu convine Antenei 3", a spus Iorga, precizând că Antena 3 a fost amendată de 20 de ori anul trecut, cu amenzi foarte mici, dintre care zece amenzi au fost aplicate pentru limbaj injurios şi încălcarea dreptului fundamental la demnitate. Cea mai mare amendă primită anul trecut a fost de 25.000 de lei, pentru limbaj injurios şi încălcarea dreptului la imagine. "25.000 de lei, puţin peste 10% din amenda maximă posibilă, este o amendă pe care Antena 3 nu suportă să o primească", a spus Iorga. Ea a precizat că, deşi a primit un număr mare de sancţiuni în ultimul an, Antena 3 nu a respectat ulterior legislaţia audiovizualului.

"Suntem acuzaţi că amendăm pe motive politice", a spus Narcisa Iorga, citând ulterior afirmaţii (limbaj injurios) făcute de Mircea Badea, fără a-l nominaliza pe acesta, în emisiuni difuzate pe Antena 3.

Ea a mai spus că toţi membrii CNA prezenţi în conferinţa de presă sunt ameninţaţi, inclusiv cu moartea, şantajaţi şi jigniţi. "Am fost ameninţată cu moartea, am primit e-mail-uri, telefoane. Le-am înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 şi, după un an şi trei luni, am primit neînceperea urmăririi penale (NUP), motiv pentru care Antena 3 s-a mândrit pe post cu asta", a spus Narcisa Iorga. Ea a precizat că a primit 3.400 de e-mail-uri într-o singură lună după ce Mircea Badea i-a făcut publică adresa de e-mail şi fotografia

Narcisa Iorga a spus că Antena 3 a primit NUP întrucât "calomnia s-a abrogat". "Eu nu pentru calomnie făcusem acele plângeri, ci pentru şantaj şi ameninţare. Dar nicio problemă, eu rezist. Vă promit că atâta vreme cât orice post va face rabat de la lege va plăti cu votul meu. Am venit aici ca să respect legea, ştiu că deranjez şi colegi din CNA. Am primit ameninţări şi de la colegi din CNA, dar îmi văd de treabă, voi merge până la capăt, atâta vreme cât această lege va fi în vigoare", a spus Iorga.

Întrebată de o jurnalistă de ce nu dă nume, Narcisa Iorga a spus: "Daţi-mi voie să-i dau numele. Mircea Badea. E ok?". Ulterior, la întrebarea concretă "Mircea Badea v-a ameninţat cu moartea şi cum a făcut acest lucru?", Narcisa Iorga a răspuns: "Atâta vreme cât Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 mi-a trimis un răspuns penibil, eu nu mai vreau să mai discut după acest lucru".

Ea a spus, totuşi, că a primit cele 3.400 de e-mail-uri, între care în unele era ameninţată cu moartea, în urmă cu peste un an, în decursul unei luni de zile: "Nici la momentul acela nu am făcut niciun fel de declaraţie cu privire la acele ameninţări, am considerat că, dacă mă adresez Parchetului pentru a prezenta modul în care am fost ameninţată şi şantajată, este suficient într-un stat de drept, din păcate, m-am înşelat. Nicio problemă, continuu să îmi fac datoria aici".

La finalul conferinţei de presă, Narcisa Iorga a declarat pentru MEDIAFAX că plângerea depusă de ea la Parchetul de pe lângă judecătoria Sectorului 1 a fost îndreptată împotriva Antena 3, ca persoană juridică, nu împotriva persoanei fizice Mircea Badea. "Nu pot să spun că Mircea Badea m-a ameninţat direct (...) A făcut publică pe post şi pe blog adresa mea de e-mail şi fotografia mea, după care am primit 3.400 de emailuri, din care - nu toate -, dar din acelea erau şi de ameninţări cu moartea la adresa mea şi la adresa copilului meu", a mai spus Narcisa Iorga pentru MEDIAFAX.

"E-mail-uri de ameninţări cu moartea am primit şi eu, mai puţine decât Narcisa Iorga", a spus în timpul conferinţei de presă Gelu Trandafir, precizând că el nu s-a adresat autorităţilor.

"Într-o emisiune, tot de la Antena 3, unul din realizatorii emisiunilor de prime time a spus la un moment dat că recomandă membrilor CNA să-şi administreze bine banii pentru înmormântare", a spus şi Dan Grigore.

Pe de altă parte, Gelu Trandafir a spus că CNA nu a încercat niciodată să sancţioneze opiniile. "A fost sancţionat limbajul injurios, încălcarea demnităţii umane, lipsa de informare corectă a publicului şi asta numai în situaţii grave. Acele 20 de sancţiuni de anul trecut au fost date pentru situaţii grave şi au fost foarte mici şi în opinia mea", a spus Gelu Trandafir.

"Care este miza atacării a patru dintre membrii CNA? Sunt metode de intimidare, seamănă foarte mult cu campania dusă în 2008 de OTV, campanie de victimizare şi se ocoleşte problema reală (...) CNA acţionează în limitele legii (...) Codul audiovizualului a fost adoptat în urma unor discuţii de peste un an şi jumătate cu toţi radiodifuzorii", a mai spus Trandafir.

La rândul său, Dan Grigore a afirmat: "Îmi pare foarte rău să văd că în aceste emisiuni se reia un tipic foarte comunist de a se discuta. Cine e cu noi, este împotriva noi. Nu se admite nicio critică, nicio părere contrară (...) Îmi pare foarte rău că jurnalişti tineri, cum este cazul actualului director al postului Antena 3 (Mihai Gâdea, n.r.), îşi permit un asemenea tip de comportament jurnalistic ca în comunism".

Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că "niciodată nicio putere politică nu va putea să populeze CNA, pentru că mandatele în CNA sunt decalate, mandatul membrilor CNA sunt de şase ani, iar mandatul politic este de patru ani". "Probabil că, în decembrie, vor fi înlocuiţi cinci membri din 11. Actuala putere politică este reprezentată în CNA - deşi refuz ideea de politizare - de patru membri din 11", a mai spus Onisei.

În final, Narcisa Iorga a spus că Antena 3 probabil că şi-ar dori o componenţă a CNA care să nu reacţioneze în niciun fel la încălcarea legii. "CNA nu a avut niciun fel de reacţie până acum şi a suportat toate loviturile, toate atacurile (...) Această instituţie merită respectată de toată lumea, dar cei care sunt reglementaţi şi controlaţi de această instituţie, cu atât mai mult", a precizat Iorga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici