Uriaşa epavă a Titanicului este devorată, pe fundul oceanului, de o bacterie microscopică

Conform unei echipe de cercetători canadieni, epava transatlanticului Titanic, scufundat în 1912, riscă să dispară în următorii 20 de ani, devorată de o bacterie bizară, "Halomonas titanicae", care se hrăneşte cu metal.

1046 afişări
Imaginea articolului Uriaşa epavă a Titanicului este devorată, pe fundul oceanului, de o bacterie microscopică

Uriaşa epavă a Titanicului este devorată, pe fundul oceanului, de o bacterie microscopică

Titanicul s-a scufundat în 1912, la prima sa cursă transatlantică, în urma ciocnirii cu un aisberg. Epava a fost descoperită în 1985, la 3,8 kilometri adâncime, în apele Atlanticului.

La momentul descoperirii, epava de 47.000 de tone era bine conservată, protejată fiind de absenţa luminii şi de presiunea uriaşă a apei.

Un grup de cercetători de la Universitatea canadiană Dalhousie au demarat o serie de studii asupra epavei şi, în 2010, au descoperit că scheletul metalic al acesteia nu este pus în pericol de rugină, ci de o bacterie necunoscută până atunci, care se hrăneşte cu metal, bacterie pe care au botezat-o Halomonas titanicae.

Rezistentă la presiuni uriaşe, la absenţa luminii şi la temperaturi extreme, Halomonas titanicae devorează scheletul de 47.000 de tone al epavei, într-un ritm care ar putea-o face să dispară în următorii 20 de ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici