Viaţa ca un animal de povară, descrisă de Ostermeier, la Teatrul Bulandra

Regizorul german Thomas Ostermeier a pus în scenă, joi, la Teatrul Bulandra,"Concert la cerere", de Fanz Xaver Kroetz, un spectacol despre singurătate, existenţă măruntă şi sinucidere, fără text, în care personajul trăieşte în faţa spectatorilor ca într-un acvariu.

2 afișări
Imaginea articolului Viaţa ca un animal de povară, descrisă de Ostermeier, la Teatrul Bulandra

Viaţa ca un animal de povară, descrisă de Ostermeier, la Teatrul Bulandra

Actriţa Anne Tismer, de la Teatrul berlinez Schaubuhne am Lehniner Platz, a interpretat un one-woman-show fără text, în modulul Participare Internaţională din cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), reuşind să sublinieze apăsarea unei vieţi mărunte şi banale, fără poveşti sau amintiri şi fără scopuri sau planuri de viitor.

Miss Rasch este o domnişoară bătrână, tipicară şi cu mania curăţeniei. De când intră în locuinţa sa - decorul fiind creat ca o casă obişnuită din zilele noastre, cu obiecte utile -, femeia face din treburile casnice un ritual strict şi riguros. Personajul are dureri de şale, motiv pentru care poartă un brâu de lână, este obsedată de detalii mărunte, precum verificarea repetată a robinetelor din casă, pentru a fi sigură că sunt închise şi suferă de ipohondrie - nu-şi foloseşte un deget toată seara pentru o mică tăietură.

Femeia îşi trăieşte viaţa în casa ei mică - un univers în miniatură, de unde este văzută de spectator ca într-un bol de sticlă.

Singura voce omenească care pătrunde în viaţa ei este cea transmisă prin radio. Însă radioul, cu melodiile de dragoste, nu face decât să-i accentueze singurătatea şi angoasa, declaşându-i un fel de paranoia, ea ajungând, la un moment dat, să creadă că o soprană în trening îi cântă la fereastră.

Miss Rasch îşi petrece timpul făcând, cu o minuţiozitate maladivă, aceleaşi lucruri, pentru a umple golul imens din viaţa ei. Geamul uitat deschis la baie o face să se ridice din pat în toiul nopţii şi-i provoacă insomnie. Femeia ia o pastilă de somn şi, după ce citeşte prospectul, înghite un pumn întreg, apoi aşteaptă să moară, nu înainte, însă, de a şterge berea vărsată pe jos.

"Concert la cerere" se va mai juca vineri, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra. Un alt spectactacol al regizorului german Thomas Ostermeier, "Nora" de Henrik Ibsen, va putea fi văzut de publicul bucureştean, sâmbătă şi duminică, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici