Viaţă VIP/ George Enescu 135 ani de la naştere. De la Jurjac la Maruca

Pe 19 august 1881, în comuna Liveni-Vârnav – actualmente George Enescu, din jud. Dorohoi, se naşte George Enescu. Au trecut 135 de ani de la naşterea celui mai mare compozitor român. Om de succes în lumea muzicii, nefericit în iubire.

664 afișări
Imaginea articolului Viaţă VIP/ George Enescu 135 ani de la naştere. De la Jurjac la Maruca

Viaţă VIP/ George Enescu 135 ani de la naştere. De la Jurjac la Maruca

Micul Jurjac la 3 ani a văzut un taraf de lăutari cântând şi a doua zi a meşterit instrumente pentru a-i imita: vioara printr-un „fir de aţă de cusut pe o bucată de lemn”, ţambalul cu ajutorul unor beţe de lemn, iar naiul, suflând printre buze. Are pian, are îndrumarea lui Eduard Caudella, compozitor şi profesor la Conservatorul din Iaşi, şi se pune pe compus. Între 1888 şi 1899, George Enescu studiază la Viena şi Paris. Primele Poema Română op. 1 (1897) pentru orchestră şi cor bărbătesc, Sonata nr. 1 pentru pian şi vioară în Re major, op. 2 (1897), Suita nr. 1, în sol minor, în stil vechi pentru pian, op. 3 (1897), Sonata nr. 2 pentru pian şi vioară în fa minor, op. 6 (1899) sunt compoziţiile care-l propulsează în atenţia specialiştilor. La Conservatorul din Paris câştigă premiul I, clasa de vioară şi o vioară Bernardel, inscripţionată cu numele său. ”Nu visam decât să compun, să compun şi iar să compun.” La început de secol XX compune cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major, op. 9 (compusă în 1903 şi interpretată în 1911 de Orchestra Filarmonicii din New York, sub bagheta renumitului compozitor şi dirijor Gustav Mahler) sau Simfonia nr. 1 în Mi bemol major, op. 13 (1905).

În anii primului război mondial, în paralel cu activitatea de creaţie, Enescu a susţinut concerte în România pentru răniţii din spitale. Deseori Enescu era invitat la Castelul Peleş din Sinaia de către regina Elisabeta a României (al cărei pseudonim literar era Carmen Sylva), pentru a susţine concerte şi recitaluri de vioară.

Opera Oedip, op. 23 a fost terminată în 1931, şi a fost dedicată Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care-i va deveni soţie. Dragostea cu Maruca a întrecut imaginaţia compozitorului. Pasiunea a fost înteţită de tentative de sinucidere, umilinţe, pendulări între el şi filosoful Nae Ionescu.

Date biografice preluate de pe http://www.georgeenescu.ro/georgeenescu-ro_doc_20_george-enescu-date-biografice_pg_0.htm

Memoria marelui muzician român este perpetuată prin Festivalul Internaţional http://festivalenescu.ro/en/

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici