VIAŢĂ de VIP: A murit fotograful de modă de la New York Times, Bill Cunningham. Cronici de pe bicicletă

Fotograful de modă Bill Cunningham, denumit "cronicar foto al trendurilor din moda newyokeză" a murit pe 25 iunie, la vârsta de 87 de ani. Cunningham a lucrat vreme de 40 de ani la iconica publicaţie New York Times. Jurnaliştii de la NYT au fost cei care au confirmat dispariţia lui Bill.

275 afișări
Imaginea articolului VIAŢĂ de VIP: A murit fotograful de modă de la New York Times, Bill Cunningham. Cronici de pe bicicletă

VIAŢĂ de VIP: A murit fotograful de modă de la New York Times, Bill Cunningham. Cronici de pe bicicletă

Cunningham a lucrat vreme de 40 de ani la iconica publicaţie New York Times. Jurnaliştii de la NYT l-au omagiat, numindu-l "un antropolog cultural atipic, fără seamăn". Fotografiile sale erau materie primă pentru secţiunea "Stil" de la celebra publicaţie newyokeză.

"Ne vom aminti mereu de New York-ul vivace, luminos, pe care Bill l-a captat în fotografie", a declarat primarul New York-ului Bill de Blasio.

Când a ajuns în New York, la vârsta de 19 ani, Cunningham a lucrat mai întâi ca pălărier. Apoi a fost jurnalist de modă. În final, a devenit fotograf.

Când cutreiera pe străzi să facă fotografii, Bill, bărbatul uscăţiv cu ochii vii, pedala. Mergea întotdeauna pe bicicletă şi purta o jachetă albastră. Fotografiile lui, fie că e vorba de instantanee pe stradă sau de imagini de la evenimentele de fashion, denotă un talent deosebit şi o observaţie minuţioasă a trendurilor în modă. Bill Cunningham fotografia scena socială newyokeză, viaţa de stradă: bărbaţi şi femei îmbrăcaţi dichist, flamboiant sau pur şi simplu casual, zâmbind în razele răsăritului lângă Empire State Building, sau oprindu-se să-şi cumpere îngheţată de la vânzătorii ambulanţi în zilele de vară toride, în cartierul Manhattan.

Fotografia care l-a consacrat datează din 1978 şi o înfăţişează pe Greta Garbo. Legendara actriţă este luată prin surprindere de Bill. Fotograful mărturiseşte ulterior că n-a recunoscut-o pe Garbo. Voia, după spusele sale, să fotografieze femeia în blană superbă de nutrie. "Mi-am spus, vai, ce tăietură are blană, ce croială splendidă la umeri! Tot ce-am observat a fost haina şi umerii!", a spus Bill Cunningham.

Greta Garbo este faimoasă pentru reticenţa pe care o manifesta faţă de apariţiile publice. Actriţa trăia retrasă de lume, într-un conac şi nu acorda interviuri jurnaliştilor. În fotografia lui Bill ,poartă ochelari de soare, iar pe tenul ridat al actriţei încă se disting trăsăturile din era glamour-ului hollywoodian.

În 1978, după ce Garbo l-a făcut celebru, Cunningham a primit o ofertă de la New York Times, după ce a publicat o serie de fotografii impromptu în cotidianul american: să ţină săptămânal rubrica "On the Streets". Editorul său de la vremea aceea, Arthur Gelb numeşte aceste fotografii ale lui Bill "imagini istorice pentru Times". Era pentru prima dată când cotidianul american publica fotografii cu celebrităţi, fără să le ceară permisiunea. Este pionier şi în fotografiile care atestă comunitatea gay din New York.

Bill Cunningham l-a făcut celebru în Statele Unite pe nimeni altul decât Jean Paul Gaultier, atunci când vedetele sau newyorkezii bogaţi au început să-şi cumpere haine create de designerul francez şi să le afişeze la promenadă, prin New York-ul aglomerat.

Cunnigham fotografia oameni şi străzi dintr-o fulguraţie, concentrându-se şi focusând pe îmbrăcăminte ca expresie a personalităţii. Nu era paparazzo, prefera să capteze stiluri personale genuine, nu imagini de tabloid. Într-o declaraţie, Bill explică de ce nu s-a îmbulzit printre fotografii care mişunau în jurul lui Catherine Deneuve la un eveniment: "Catherine nu purta nimic interesant în acea zi.", ar fi spus Bill. Nu-l interesau veşmintele croite special pentru apariţii spectaculoase pe covoare roşii.

"Moda este vitală, reflectă viaţa noastră, timpul nostru", spunea Bill Cunnigham.

Deşi era prieten bun cu toată elita din lumea modei newyorkeze, Bill a ales să trăiască modest. În necrologul dedicat lui în paginile publicaţiei New York Times, jurnaliştii amintesc că mânca în fiecare zi un mic-dejun consistent şi simplu: ouă, crenvurşti, brânză şi cafea neagră.

"Banii sunt, de fapt, cea mai ieftină posesie a omului. Bogăţia este cea mai mare este libertatea", a declarat Bill Cunningham, după ce a refuzat invitaţia la una dintre galele de fashion newyorkeze de mare impact mediatic.

Inima fotografului Bill Cunningham a încetat să bată pe 25 iunie 2016.

Galerie de fotografii semnate Bill Cunningham 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici