"Viktoria", o coproducţie România-Bulgaria, în competiţia Festivalului de Film Sundance 2014

"Viktoria", o coproducţie Bulgaria-România, regizată de Maya Vitkova, a fost selectată în competiţia Festivalului de Film Sundance 2014, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei americane independente.

126 afișări
Imaginea articolului "Viktoria", o coproducţie România-Bulgaria, în competiţia Festivalului de Film Sundance 2014

"Viktoria", o coproducţie România-Bulgaria, în competiţia Festivalului de Film Sundance 2014 (Imagine: Adrian Pădureţu / Mediafax Foto)

Cea de-a 30-a ediţie a a Festivalului de Film Sundance prezintă modul în care scena filmului independent s-a schimbat în mod spectaculos în ultimele trei decenii, a spus directorul evenimentului, John Cooper, informează variety.com.

În mod particular, lista celor 117 producţii - 96 dintre ele fiind premiere mondiale - care vor fi proiectate între 16 şi 26 ianuarie, în Park City, din statul american Utah, reprezintă un nou nivel de maturitate, este diversă şi include un număr mare de regizori noi, selecţia fiind, totodată, mai exigentă din punct de vedere al calităţii.

"Filmele independente, în general, au fost înglobate şi primite ca o parte vitală a peisajului cultural", a spus Cooper. "Au intrat în mainstream. Este parte a artei americane", a adăugat acesta.

Dezvăluind cele 56 de filme din competiţia de lungmetraje şi documentare, dar şi cele 11 titluri cu un buget redus din secţiunea Next, Cooper a subliniat că există şi un număr neobişnuit de pelicule care arată şi care uneori depăşesc limitele de captare ale genului.

Printre filmele selectate se află "Cold in July", de Jim Mickle, "The Sleepewalker", de Mona Fastvold, şi "Jamie Marks Is Dead". Competiţia de lungmetraje include şi musicalul "God Help the Girl", de Stuart Murdoch.

Comediile fac şi ele parte din programul competiţiei Festivalului Sundance, în particular cele care abordează subiecte tabu, de la "The Foxy Merkins", de Madeleine Olnek, şi "Appropriate Behavior", de Desiree Akhavan, amândouă incluse în secţiunea Next, la "Wetlands", de David Wnendt.

Acţiunea coproducţiei bulgaro-române "Viktoria" se desfăşoară într-o Bulgarie comunistă, unde o femeie dă viaţă unei fetiţe, care, deşi s-a născut fără cordon ombilical, este cunoscută drept "copilul deceniului".

Anul acesta, "Fruitvale", un film regizat de Ryan Coogler, despre un tânăr de culoare care a fost ucis de poliţia din Oakland, un oraş aflat în apropiere de San Francisco, a câştigat cele mai importante premii decernate la Festivalul Sundance - marele premiu al juriului pentru ficţiune americană, cel mai prestigios trofeu al evenimentului, dar şi marele premiu al publicului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici