Violonistul Remus Azoiţei: Lucrările lui Enescu pot schimba universul muzical al unui artist - VIDEO

Violonistul Remus Azoiţei, laureat al ediţiei din 1999 a Concursului Internaţional "George Enescu", spune că fiecare moment în care un concurent din străinătate învaţă o lucrare a marelui compozitor este o mare victorie pentru România, iar universul muzical al interpreţilor se poate schimba.

173 afișări
Imaginea articolului Violonistul Remus Azoiţei: Lucrările lui Enescu pot schimba universul muzical al unui artist - VIDEO

Violonistul Remus Azoiţei: Lucrările lui Enescu pot schimba universul muzical al unui artist

Au mai rămas două zile până începe cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional "George Enescu", care se desfăşoară de sâmbătă până pe 27 septembrie. Cunoscutul violonist Remus Azoiţei vorbeşte, într-un scurt interviu, despre cât de mult schimbă universul unui artist interpretarea unei piese de Enescu şi despre ce a însemnat pentru cariera sa să fie laureat al Concursul Enescu. Interviul face parte dintr-o serie de clipuri video care arată cum şi de ce "România contează".

Violonistul Remus Azoiţei, singurul român angajat vreodată la Academia Regală din Londra, unde predă cursuri de vioară, vorbeşte despre cât de important este pentru un muzician să participe la un concurs de talie internaţională cum este Concursul Enescu.

"Concursul a câştigat respectul muzicienilor, după atât de multe ediţii şi majoritatea laureaţilor au avut un impact pe scena internaţională, indiferent de premiul obţinut", este de părere Remus Azoiţei.

"Lucrările lui Enescu sunt destul de grele şi destul de greu de descifrat, mai ales cele pentru vioară. Toată lumea interpretează lucrări de Bach sau Paganini, dar nu sunt mulţi cei care interpretează Enescu, iar Enescu este mai valoros decât mulţi alţi compozitori. Lucrările lui pot schimba universul muzical al unui artist, au un impact profund, deschid perspective", mai spune violonistul.

"Una dintre cele mai importante reguli ale acestui concurs, dacă nu chiar cea mai importantă, este că fiecare concurent trebuie să înveţe o lucrare de Enescu", mai spune violonistul care este, de asemenea, director artistic al Enescu Society in London.

Remus Azoiţei mai consideră că "fiecare moment când un nou concurent din străinătate învaţă o lucrare de Enescu este o mare victorie pentru această ţara. Enescu este probabil cel mai important nume pe care această ţară l-a dat. Iar când un tânăr talentat - în vârstă de 19-20 de ani - încearcă să înveţe «Sonata nr.3 pentru Vioară şi Pian», de George Enescu, este o mare victorie".

The Washington Post a scris despre Remus Azoiţei că intepretează cu "o sensibilitate melodioasă" şi că "are o tehnică sclipitoare".

Violonistul a absolvit cursurile prestigioasei Julliard School din New York în anul 2001. A concertat alături de unele dintre cele mai importante orchestre din lume şi afirmă cu sinceritate că piesele lui Enescu sunt complexe. Totuşi, recunoaşte Azoiţei, lucrările compozitorului român sunt atât de profunde încât schimbă universul muzical al unui artist.

Importante nume ale muzicii clasice internaţionale de astăzi, laureaţi ai Concursului Enescu - violoniştii Alexandru Tomescu, Remus Azoiţei, Vlad Stănculeasa şi Florin Croitoru, pianista Elisabeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu şi violoncelistul Marin Cazacu - arată lumii întregi, timp de o săptămână, că "România contează!".

Într-o campanie video care se derulează până sâmbătă, ziua în care se deschide cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional "George Enescu", artişti de renume internaţional povestesc cum le-a schimbat viaţa şi cariera câştigarea unui premiu la Concursul Enescu.

Alături de muzicieni, publicaţii importante, precum şi bloggeri din spaţiul public autohton se unesc pentru a transmite că "România contează!".

Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional "George Enescu" are loc la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

La această ediţie, concursul deschide drumuri pentru cariera internaţională a 240 de tineri artişti, din 36 de ţări, de pe cinci continente, câţi s-au înscris în competiţie.

Informaţii complete despre eveniment se găsesc şi pe canalele multimedia ale Festivalului şi Concursului Enescu - Instagram: http://instagram.com/enescu_festival, Facebook: https://www.facebook.com/enescu.festival şi Twitter: https://twitter.com/Enescu_Festival.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici