Virginia Zeani, într-o ediţie specială, duminică, la emisiunea "Doamne de Poveste"

Virginia Zeani, soprana din România considerată cea mai mare artistă lirică a secolului XX, va fi invitata ediţiei de duminică a emisiunii "Doamne de Poveste", difuzată pe postul Acasă de la ora 16.30, informează televiziunea.

134 afișări

Majoritatea publicaţiilor din America o plasează printre cele mai importante 500 de personalităţi din istoria Statelor Unite. I s-a mai spus şi "legenda discretă", iubeşte locul unde s-a născut - un sătuc pierdut printre dealuri, lângă Reghin - şi, deşi a plecat de peste 30 de ani din ţară, vorbeşte şi simte româneşte.

Românca născută la Solovastru, lângă Reghin, într-o familie săracă, este considerată cea mai mare artistă lirică a secolului XX. Într-o ediţie specială a emisiunii "Doamne de Poveste", se recreează portretul unei românce care a cântat pe marile scene ale lumii şi la încoronarea reginei Angliei.

Povestea Virginiei Zeani a început la 12 ani, când cânta în corul unei biserici, locul unde a fost remarcată. La 20 de ani, părinţii ei s-au împrumutat de bani şi au trimis-o, cu multă greutate, în Italia. Era anul 1947, februarie, un an greu, an în care şi regele era obligat să părăsească ţara. După o perioadă de frustrări şi temeri, românca debutează în forţă, cu mare succes, în "Traviata", la Milano, şi apoi cucereşte Italia. În 1952 o înlocuieşte pe celebra Maria Callas şi românca Virginia Zeani devine noua Callas în lume.

După zeci de ani de dor, Virginia Zeani s-a întors acasă, la mormântul părinţilor. În exclusivitate pentru "Doamne de Poveste", marea artistă îşi aminteşte de copilărie, de părinţi, de clipele minunate petrecute alături de cei dragi, în căsuţa de la Solovastru.

Îndrăgostită de rege, ca mai toate tinerele de atunci, Virginia Zeani şi-a văzut visul cu ochii şi, alături de o echipă a "Doamnelor de poveste", a mers la Palatul Elisabeta unde s-a întâlnit cu Regele Mihai.

"Un mare scriitor muzicolog mi-a dat un nume special, «discreet legend», «Virginia Zeani-discreet legend». Toată viaţa mea a fost discretă, nu m-am afişat, am preferat să o fac pe scenă, mi-am făcut datoria, nu m-am afişat ca o persoană mondenă sau plină de superbităţi. Sunt foarte mândră că sunt româncă, nu este nici un articol în care nu s-a spus «Virginia Zeani, născută în România»", spune artista.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici