Volumul "Lumea ca literatură. Amintiri", de Ioan Groşan, lansat vineri, la Târgul Gaudeamus - FRAGMENT din carte

Volumul "Lumea ca literatură. Amintiri", de Ioan Groşan, apărut în colecţia "Ego-grafii" a editurii Polirom, fiind disponibil şi în ediţie digitală, va fi lansat vineri, de la ora 18.30, la cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură.

247 afișări
Imaginea articolului Volumul "Lumea ca literatură. Amintiri", de Ioan Groşan, lansat vineri, la Târgul Gaudeamus - FRAGMENT din carte

Volumul "Lumea ca literatură. Amintiri", de Ioan Groşan, lansat vineri, la Târgul Gaudeamus

Cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură va avea loc de miercuri până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

La evenimentul de lansare a cărţii "Lumea ca literatură. Amintiri", moderat de Adrian Şerban, vor participa Octavian Soviany, Răzvan Voncu şi Cosmin Ciotloş, potrivit reprezentanţilor editurii Polirom.

Având convingerea că nu orice eveniment poate fi ficţionalizat şi trecut în literatură, Ioan Groşan adună în volumul său memorialistic astfel de întâmplări pe care le-a trăit şi pe care nu le-a inclus în cărţile de beletristică. Anecdotica acestei cărţi nu este însă mai puţin savuroasă şi spectaculoasă, episoadele decupate acoperind câteva decenii şi cele mai diverse medii, în România şi în străinătate. De la aventurile spumoase pe care le-a trăit el însuşi la Festivalul de la Cannes şi la motelul Dracula din pasul Tihuţa până la episoade la care a fost simplu martor - cum sunt întâmplările pline de haz avându-i ca protagonişti pe ţăranii maramureşeni sau amintirile depănate de nişte veterani de război la o terasă din Timişoara -, Ioan Groşan delectează publicul cu poveşti care depun mărturie, după spusele sale, "despre o anumită atmosferă, un anumit timp şi anumiţi, minunaţi, oameni".

FRAGMENT DIN VOLUM

"Pe Ioan Groşan îl preocupă, mai mult decât orice altceva, sufletul omenesc. El dovedeşte, prin scrisul său, că sufletul omenesc este nemuritor, dacă nu ca entitate metafizică, atunci ca subiect pentru literatură", a declarat criticul literar Alex. Ştefănescu.

Ioan Groşan este prozator, dramaturg şi publicist. Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (secţia română - spaniolă), a fost profesor, director artistic al studioului de creaţie cinematografică al Ministerului Culturii, redactor la Contrapunct şi Academia Caţavencu şi publicist-comentator. De asemenea, Ioan Groşan este membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR). Printre volumele scrise de Ioan Groşan se numără "Caravana cinematografică" (1985, premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România), "Trenul de noapte" (1989), "Şcoala ludică" (1990), "Planeta mediocrilor" (ediţia I, 1991; ediţia a II-a, 2002; ediţia a III-a, Polirom, 2008), "O sută de ani de zile la Porţile Orientului" (ediţia I, 1992, premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România; ediţia a II a, 2001; ediţia a III a, Polirom, 2007; ediţia a IV-a, Polirom, 2012), "Jurnal de bordel" (1994), "Jurnal de Cotroceni" (1998), "Judeţul Vaslui în NATO" (2002), "Un om din Est" (2010). Volumul de povestiri "Caravana cinematografică" a fost tradus în Rusia, Germania şi Anglia, iar nuvela "Trenul de noapte", în Franţa, Germania, Polonia şi Anglia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici