"Walls & Floor (Whithout the Ceiling)" - ilustrare a proiectului lui Perjovschi şi Solakov

Artiştii Dan Perjovschi (România) şi Nedko Solakov (Bulgaria) lansează, miercuri, la librăria Cărtureşti din Bucureşti, catalogul "Walls & Floor (Without the Ceiling)", care ilustrează cel mai recent proiect artistic al celor doi - o expoziţie găzduită între 30 noiembrie şi 3 februarie, la Viena.

18 afișări
Imaginea articolului "Walls & Floor (Whithout the Ceiling)" - ilustrare a proiectului lui Perjovschi şi Solakov

Artiştii Nedko Solakov (S) şi Dan Perjovschi (D)

Caracterul unic al catalogului "Walls & Floor (without the Ceiling)" constă în faptul că aduce publicului român cea mai recentă operă realizată în cadrul unui proiect comun de către cei doi artişti, un act artistic de natură efemeră, temporară. Dan Perjovschi şi Nedko Solakov au asaltat grafic spaţiul expoziţional cu imagini şi text, prin umor condimentat pe alocuri cu ironie incisivă – podeaua (Perjovschi) şi pereţii (Solakov).

Ulterior, după două luni de expunere în Sala Tresor a Bank Austria Kunstforum din Viena, desenele au fost acoperite, pentru a face loc altor lucrări şi manifestări artistice. Catalogul însă păstrează o bogată selecţie de desene realizată de curatorul expozitiei, Annemarie Tűrk, precum şi o relevantă discuţie cu cei doi artisti, propusă de tinerii curatori Heike Eipeldauer şi Katarzyna Uszynska, despre modul de lucru, contextul şi mesajul lucrărilor.

Pentru Dan Perjovschi, rolul artistului în epoca postcomunistă este eminamente politic. Artistul a ales în mod conştient desenul ca modalitate de expresie, acesta fiind considerat de când lumea modalitatea artistică cea mai la îndemână. "Vreau să cuprind în câteva linii o realitate cât mai complexă. Aici are loc revoluţia mea, în desenul de 10x10 centimetri". Desenele sale politice sunt instantanee aruncate în grabă pe perete.

Ele tematizează cu sensibilitate şi ironie incisivă evenimente macropolitice, pe care le plasează în contextul experienţelor personale. Dan Perjovschi nu face niciun fel de distincţie între sfera privată şi cea publică şi politică. "Sunt critic faţă de instituţii, faţă de lumea artei, faţă de lume în general. (...) Modul nostru de lucru e foarte adaptabil, ne ajută să ajungem în spaţii unde alte tipuri de artă nu au acces", spune Perjovschi, în cadrul interviului acordat celor doi curatori ai Bank Austria Kunstforum.

Nedko Solakov a urmat cursurile secţiei de de pictură murală, devenind un povestitor care prelucrează în creaţiile sale în aceeaşi măsură teme universale şi momente autobiografice. Magia deosebită a creaţiei sale conceptualizate, transmediatice rezidă în alternanţa ludică dintre simplitate şi complexitate, seriozitate şi umor, precizie şi absurd.

Temele centrale ale activităţii sale artistice sunt, pe lângă identitatea artistului, analiza critică a "sistemului artistic", a sistemelor de reprezentare moştenite şi a aşteptărilor care se leagă în mod tradiţional de sfera artei. "Modul în care o poveste se poate înfiripa în acest spaţiu foarte limitat de 2-3 centimetri este o sursă de suspans personal pentru mine în ultimii ani. În general, nu ştiu de la început cum se va termina povestea, e foarte interesant să încerc să o finalizez într-o manieră care este în egală măsură logică şi absurdă", a declarat Solakov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici