Wikipedia vrea să limiteze drepturile de redactare a materialelor

Wikipedia ia în calcul posibila restrângere a libertăţii utilizatorilor săi prin limitarea drepturilor de redactare a materialelor, care ar putea necesita aprobarea unui editor înainte de a apărea pe site.

94 afișări
Imaginea articolului Wikipedia vrea să limiteze drepturile de redactare a materialelor

Wikipedia vrea să limiteze drepturile de redactare a materialelor

Wikipedia ia în calcul această măsură după ce, săptămâna trecută, unii dintre utilizatorii enciclopediei participative online au revizuit conţinuturile publicate despre doi senatori americani, Ted Kennedy şi Robert Byrd, despre care au scris că ar fi decedat.

În consecinţă, Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a propus măsura controlării materialelor publicate pe site - "Flagged Revisions" -, care a fost aprobată de majoritatea respondenţilor unui chestionar online.

Noua regulă privind editarea materialelor nu va mai permite utilizatorilor anonimi sau celor care publică pentru prima oară articole să poată edita. Astfel, pentru a ajunge să aibă drept de editare, ei trebuie să primească aprobarea unor utilizatori mai vechi.

Propunerea de controlare a materialelor editate a generat numeroase dispute pe forum. Cei care s-au pronunţat împotriva acestei măsuri au argumentat că ea are impact negativ asupra libertăţii oricărei persoane de a contribui la conţinutul explicativ, lucru care diferenţiază Wikipedia de celelalte enciclopedii.

În consecinţă, Wales i-a invitat pe contestatari să prezinte o propunere alternativă în următoarele şapte zile, urmând ca votul final de validare a noilor reglementări să aibă loc după 14 zile.

Wikipedia este unul dintre site-urile cu cel mai mare număr de vizitatori de pe internet, atrăgând zilnic şase milioane de internauţi.

Citeşte şi:

Wikipedia va conţine o bibliotecă a genelor umane

Wikipedia a ajuns la articolul cu numărul două milioane

Un fost agent STASI a vrut să închidă enciclopedia online Wikipedia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici