Zeci de personaje istorice au spus povestea muzeelor din Alba Iulia, la Noaptea Muzeelor - FOTO

Mii de persoane au vizitat, de Noaptea Muzeelor, Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi Muzeul Principia din Alba Iulia, unde angajaţi, studenţi sau voluntari îmbrăcaţi în personaje istorice - Regele Ferdinand şi Regina Maria, Avram Iancu sau Horea - au spus povestea exponatelor.

429 afișări
Imaginea articolului Zeci de personaje istorice au spus povestea muzeelor din Alba Iulia, la Noaptea Muzeelor - FOTO

Zeci de personaje istorice au spus povestea muzeelor din Alba Iulia, la Noaptea Muzeelor (Imagine: Dan Lungu/Mediafax Foto)

Aproape 80 de personaje istorice au animat, începând de sâmbătă seară şi până duminică dimineaţă, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Sala Unirii, dar şi Muzeul Principia, deschis recent şi care conţine o parte din vestigiile sediului comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina.

De la omul preistoric, daci şi romani şi până la Horea, Mihai Viteazul, Avram Iancu sau regii României Mari - Regele Ferdinand şi Regina Maria -, personajele istorice le-au spus vizitatorilor poveştile exponatelor şi artefactelor găzduite de cele trei unităţi muzeale.

Angajaţi ai muzeului, studenţi sau voluntari au încercat să intre cât mai bine în pielea personajelor, lăsându-şi barbă, folosind un machiaj special sau vorbind într-un limbaj adaptat personajului, iar unii dintre aceştia au reuşit să-i uimească pe vizitatori prin asemănarea foarte mare cu personajele interpretate.

Costumat în centurion roman, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a spus şi el o parte din istoria romană a oraşului şi modul de organizare a vechiului castru roman.

"Prin evenimentul «Noaptea Muzeelor – Noaptea în care istoria prinde viaţă», am încercat să marcăm şi noi Noaptea Europeană a Muzeelor şi prin personajele pe care noi le interpretăm am încercat să dăm viaţă obiectelor, exponatelor care se află în vitrină, acele artefacte care sunt mute, nu spun mare lucru, nu îşi spun povestea. Practic le spunem povestea acestor artefacte. Anul acesta avem mai multe locaţii pentru Noaptea Muzeelor, avem patru locaţii şi mai multe surprize pentru vizitatori. Avem un atelier de creat icoane, un atelier de bătut monede dacice, un altul de bătut monede romane. Avem un sat dacic cu o fierărie tipică dacică, avem spectacole de muzică, spectacole de dans şi sperăm ca anul acesta să aducem în muzeu şi mai mulţi turişti decât anul trecut” a spus Rustoiu.

Manifestările au început cu o paradă a tuturor personajelor istorice, startul "nopţii în care istoria prinde viaţă" fiind dat de Camil Velican, primul primar român al oraşului Alba Iulia, interpretat de istoricul Liviu Zgârciu. Astfel, fostul edil, împreună cu soţia sa şi cu un copil vânzător de ziare, au prezentat perioada interbelică a municipiului Alba Iulia şi au oferit vizitatorilor ziarul "Vestea”, cu articole din acea perioadă.

"La Alba Iulia istoria a prins din nou viaţă şi prin personajele istorice am încercat să spunem povestea muzeului şi a expoziţiilor sale. Oamenii sunt încântaţi de personaje şi de spectacolele realizate de acestea, iar unii au venit special din Hunedoara, Cluj, Mureş sau Sibiu. Ne bucurăm că Noaptea Muzeelor a devenit la Alba Iulia un eveniment care atrage turiştii”, a spus Liviu Zgârciu.

Într-un alt colţ al muzeului, aşezaţi pe jos în faţa istoricului Tudor Roşu, costumat în Horea, copiii au aflat cum era viaţa iobagilor, de ce s-au răsculat aceştia şi cum au fost traşi pe roată de conducătorii Răscoalei de la 1784.

În Sala Unirii, vizitatorii au fost întâmpinaţi de Regele Ferdinand şi Regina Maria, primii regi ai României Mari, care au fost încoronaţi în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia în 1922.

"În această seară sunt Regina Maria şi împreună cu Regele Ferdinand I spunem povestea încoronării de la 15 octombrie 1922. Cei cu care am interacţionat sunt uimiţi şi încântaţi de asemănarea noastră şi personajele adevărate, regele şi regina”, a spus Ana Maria Duna, cercetător la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Potrivit acesteia, costumele pe care le poartă cuprind şi două piese valoroase, respectiv copiile fidele ale coroanelor celor doi regi, copii păstrate şi expuse permanent în Sala Unirii.

Cele două personaje le-au spus vizitatorilor şi istoria tablourilor în mărime naturală, expuse în Sala Unirii, în cadrul expoziţiei "Comoara regăsită. Portrete regale de la Alba Iulia”. Cele şapte portrete de mari dimensiuni sunt semnate de Stoica Dumitrescu, basarabeanul V. Leon, Pericle, Zogu Zaharescu, iar un portret este realizat de un autor anonim, ele fiind găsite din întâmplare în depozitele muzeului din Alba Iulia, neştiindu-se de existenţa acestora.

La Muzeul Principia, care cuprinde o parte din clădirea comandamentului castrului roman Apulum, s-a desfăşurat o serie de activităţi prin care s-a prezentat istoria romană. Astfel, vizitatorii au fost provocaţi să participe la jocuri romane. De asemenea, cei care au intrat în muzeul roman au putut vedea şi învăţa dansuri romane de la un grup de tinere nimfe, urmări lupte între gladiatori şi piese de teatru.

Vizitatorii au avut surpriza să se întâlnească aici şi cu Avram Iancu, revoluţionar român paşoptist, conducătorul revoluţionarilor transilvăneni.

Directorul adjunct al Muzeului Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, cel care l-a interpretat pe Avram Iancu, a declarat că a dorit să spună o poveste mai puţin ştiută despre cel numit "crăişorul munţilor”, respectiv modul în care acesta şi-a folosit cunoştinţele de istorie militară romană în acţiunile armatei pe care a condus-o în Revoluţia de la 1848.

Inel a precizat că Avram Iancu a folosit informaţii despre modul de organizare şi acţiune al armatei romane, pentru a pune la punct atacuri sau ambuscade.

Mii de turişti şi localnici au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la aceste manifestări.

"Este un eveniment inedit şi unic, cred eu. Am participat la aproape toate ediţiile, iar copiii se bucură de întâlnirea cu personajele istorice” a spus Maria din Alba Iulia.

O familie din Timişoara a povestit că şi-a întrerupt special drumul spre casă după ce a auzit de evenimentele organizate la Alba Iulia, de Noaptea Muzeelor.

"A fost o întâmplare să ajungem la Alba Iulia. Eram în drum spre Timişoara şi am auzit la un radio o ştire despre Noaptea Muzeelor. Ni s-a părut interesant, ne-am oprit la Alba Iulia şi vă spun sincer că nu regretăm. Am decis să rămânem încă o zi la Alba Iulia să putem vedea şi toată Cetatea”, a spus Tiberiu Scheau.

Noaptea Muzeelor a fost un motiv de bucurie şi pentru comercianţii din zona Cetăţii Alba Carolina, care au avut vânzări record. Mulţi dintre turiştii care au vizitat expoziţiile muzeale s-au oprit apoi la terasele din zonă.

"După atâta istorie e nevoie şi de o bere rece. Suntem din Orăştie şi am venit special pentru acest eveniment la Alba Iulia. Este un eveniment interesant şi, sincer să vă spun, nu am mai fost la muzeu de foarte mulţi ani, cred că de când eram elev de generală”, a spus unul dintre tinerii aflaţi la una dintre terasele din Cetate.

În aceeaşi zonă o familie îşi supraveghează copii care, costumaţi în soldaţi romani, se joacă pe platoul din faţa statuii lui Mihai Viteazul.

"Cred că astfel de evenimente sunt binevenite pentru că îi captează pe copii să înveţe astfel istoria, să o îndrăgească. Noi le-am închiriat şi două costume pentru a veni la acest eveniment” a spus mama celor doi copii. ,

"Noaptea Muzeelor – Noaptea în care istoria prinde viaţă” a ajuns la cea de-a şasea ediţie, iar în acest an a cuprins cele mai ample evenimente de până acum. Anul trecut, în cele câteva ore cât a durat evenimentul, Muzeul Unirii şi Sala Unirii au fost vizitate de circa 8.000 de oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici