ZIUA REGALITĂŢII la Sala Radio: Concert Regal şi lansarea unui volum dedicat Regelui Mihai

Un concert susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Christian Badea, şi lansarea volumului "At your service at all times...", dedicat Regelui Mihai I, au constituit evenimentele prin care Radio România a marcat, sâmbătă, la Sala Radio din Capitală, Ziua Regalităţii (10 mai).

334 afișări
Imaginea articolului ZIUA REGALITĂŢII la Sala Radio: Concert Regal şi lansarea unui volum dedicat Regelui Mihai

ZIUA REGALITĂŢII la Sala Radio: Concert Regal şi lansarea unui volum dedicat Regelui Mihai (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Într-o atmosferă de sărbătoare, în prezenţa principesei moştenitoare Margareta, a principilor Nicolae şi Radu, a preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a fostului preşedinte al României Emil Constantinescu, a numeroşi ambasadori şi personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, precum şi a unui numeros public, care a făcut ca sala de concerte a Radio România să devină neîncăpătoare, au răsunat acordurile "Imnului Regal" care au deschis această adevărată sărbătoare muzicală la cel mai înalt nivel artistic.

Spectacolul oferit de Radio România în onoarea Casei Regale a marcat o adevărată premieră, acesta fiind primul Concert Regal găzduit de Radio România după 1947, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, avându-i ca solişti pe violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson, a continuat programul cu "Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră", ultima lucrare pentru orchestră concepută de J. Brahms, cei trei muzicieni de talie mondială bucurându-se de nu mai puţin de şase ieşiri la public.

În pauza concertului, în foaier, un al doilea moment a completat evenimentul găzduit de Radio România: lansarea albumului "At your service at all times...", ediţia în limba engleză (carte şi două CD-uri), în traducerea lui Alistair Blyth. Această ediţie în limba engleză este continuarea firească a eforturilor de restituire către marele public a tezaurului de documente sonore din arhiva Radio
România şi devine astfel, graţie Editurii Casa Radio, un excelent ambasador al românilor şi al Societăţii Române de Radiodifuziune pentru toţi cei aflaţi dincolo de graniţele României.

Ovidiu Miculescu sublinia, în intervenţia sa prilejuită de lansarea acestui album: "Societatea Română de Radiodifuziune s-a născut la 1 noiembrie 1928, iar actul de naştere a fost semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand. Radio România şi-a început drumul său cu binecuvântarea Casei Regale. Radioul Public românesc este parte integrantă a societăţii civile de 85 de ani. Radio România a fost alături de Casa Regală, de Regele Mihai I al României în tot acest timp. La Radio România s-a transmis Proclamaţia către ţară din 23 august 1944. Şi tot la Radio România au fost nenumărate momente în care Casa Regală şi Majestatea Sa Regele Mihai au fost o prezenţă frecventă pe undele şi în publicaţiile pe care radioul le edita. Acest volum este mai mult decât un document istoric, este un gest de respect şi onoare pentru Majestatea Sa, pe care Radioul Public l-a făcut din tot sufletul".

"Radio România şi Casa Regală au fost alături, în cei 85 de ani, în multe momente. Unul dintre ele este concertul şi lansarea din această seară. Dar va urma foarte curând un alt moment: transmiterea, din partea Majestăţii Sale Regele Mihai, a decoraţiei 'Nihil Sine Deo' pentru Radio România şi un dineu la Palatul Elisabeta", a spus şi principele Radu, amintind de ceremonia care va avea loc duminică.

Concertul regal face parte din seria de evenimente prilejuite de Ziua Regalităţii (10 mai), care a debutat vineri, cu Maratonul Regal, un eveniment sportiv organizat de Asociaţia Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a României. Printre evenimentele prilejuite de Ziua Regalităţii s-au mai numărat conferinţa "Rolul Monarhiei în modernizarea României", susţinută de academicianul Dan Berindei în Aula Academiei Române, vineri, când a avut loc şi tradiţionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta. Duminică, la Castelul Peleş, mai multe personalităţi din România vor fi decorate de principesa moştenitoare Margareta, în numele Regelui Mihai I. Tot duminică, la Castelul Peleş, va fi lansat volumul aniversar "Avioanele Regelui", publicat de Editura Curtea Veche.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Regalităţii se desfăşoară în absenţa Regelui Mihai, care se află în Elveţia, alături de Regina Ana, care este bolnavă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici