40.000 de firme mici vor fi afectate de introducerea impozitului forfetar

Patronatul Român critică introducerea impozitului forfetar, întrucât afectează circa 40.000 de mici întreprinzători, care vor fi nevoiţi să-şi închidă afacerile sau să găsească modalităţi de a declara venituri mai mici, considerând că trebuie stimulată capacitatea productivă a firmelor.

64 afișări
Imaginea articolului 40.000 de firme mici vor fi afectate de introducerea impozitului forfetar

40.000 de firme mici vor fi afectate de introducerea impozitului forfetar

"Deşi cota impozitului va fi în sumă fixă, iar clasificarea se va face în funcţie de cifra de afaceri (zero cifră de afaceri = 500 euro impozit), apreciem că introducerea impozitului forfetar loveşte spiritul antreprenorial, esenţa unei economii de piaţă, şi îi va determina pe micii întreprinzători să îşi închidă afacerile sau să găsească modalităţi prin care să declare venituri mai mici", se arată într-un comunicat al Patronatului Român.

Introducerea impozitului forfetar va afecta peste 40.000 de firme mici existente în România şi foarte multe asociaţii familiale, cu 3-10 angajaţi, acestea având activităţi în turism, domeniul prestărilor de servicii, comerţ sau aparţin micilor meseriaşi.

Patronatele trag astfel un semnal de alarmă "cu privire la poziţia neprincipială şi antieuropeană adoptată de guvernanţi faţă de acestă masă de întreprinzători".

Deşi impozitul forfetar se aplică şi în alte state din Uniunea Europeană, precum Franţa sau Ungaria, există diferenţe majore, întrucât în Franţa firmele plăteau în 2007 un impozit forfetar de 1.300 euro anual, însă pentru cifre de afaceri cuprinse între 750.000 de euro şi 1,5 milioane de euro, în prezent renunţându-se la acest impozit, pe fondul crizei financiare, se mai arată în comunicat.

Patronatele spun că proiectul a fost adoptat de Guvern fără a se ţine cont de punctul de vedere al acestora, apreciind că decizia introducerii acestui impozit este abuzivă şi total neconstructivă.

"Este evidentă nevoia acută de fonduri suplimentare la bugetul de stat, dar nu considerăm oportună încercarea de atragere a acestor fonduri prin adoptarea unor măsuri antieconomice, a căror efecte vor fi reducerea veniturilor bugetare şi sporirea numărului şomerilor în România", consideră patronatele.

Guvernul a aprobat sâmbătă o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte că firmele vor plăti, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici