5% dintre milionarii români, angajaţi la stat "din pasiune" pentru ţară

Cel puţin cinci la sută dintre românii aflaţi în Forbes 500 miliardari 2010 sunt şi bugetari, unii dintre ei fiind secretari de stat, parlamentari, alţii primari, consilieri judeţeni sau locali, scrie cotidianul "Gândul", menţionând printre aceştia pe Attila Verestoy, Silviu Prigoană, Radu Mazăre.

80 afișări
Imaginea articolului 5% dintre milionarii români, angajaţi la stat "din pasiune" pentru ţară

Silviu Prigoană (Imagine: Cristina Nichituş/Mediafax Foto)

Ziarul notează că, indiferent de funcţie sau de avere, toţi susţin că reuşesc să se împartă între afacerile pe care le derulează şi jobul la stat sau că au lăsat businessul în gestiunea rudelor sau a asociaţilor, iar ei se concentrează asupra funcţiei pe care, "vremelnic", o ocupă.

"Cu toţii susţin că au intrat în sistem încercând să devină soluţia anticorupţie - «dacă ai banii tăi, nu mai eşti tentat de banii statului» - şi, de asemenea, pentru a face ca localitatea lor, judeţul şi ţara să prospere - «iar noi, odată cu ele». Argumentul suprem - «cine şi-a construit o afacere de milioane de euro a căpătat experienţa necesară pentru a putea dezvolta cum se cuvine proiecte la nivel local şi central». De ce, totuşi, sunt atât de puţini?! Pentru că «politicul îşi bagă coada, că nu-i prea convine să nu poată controla anumite lucruri...»", se arată într-un material publicat pe site-ul cotidianului "Gândul".

Potrivit sursei citate, printre cei care ar putea schimba faţa administraţiilor locale dacă şi-ar convinge şi mai mulţi dintre colegii milionari să li se alăture se numără consilieri judeţeni - Dumitru Domnariu, PDL Sibiu, Vasile Rotărescu, Timişoara, Nicuşor Constantinescu şi Ion Dumitrache, PSD Constanţa; consilierii locali - Gabriel Surdu, PDL Iaşi, Florin Vlas, PSD TG Mureş; secretari de stat - Marin Anton, actualmente la Ministerul Mediului, venit după ce a fost restructurat de la Ministerul Transporturilor; miniştri - Elena Udrea şi Gabriel Oprea.

Printre parlamentari se numără Silviu Prigoană (PDL), Robert Negoiţă (PSD), Dan Voiculescu (PC), Culiţă Tărâţă şi Anghel Iordănescu (UNPR), Attila Verestoy (UDMR), Călin Popescu Tăriceanu şi Dan Radu Ruşanu (PNL). De asemenea, este menţionat un parlamentar european, Gigi Becali, precum şi primarul Constanţei, Radu Mazăre.

"Gândul" notează că averile "bugetarilor businessmani" se înscriu pe o "scală" a milioanelor de euro, de la 200 - Gigi Becali la 8-9 în cazul secretarului de stat de la Mediu, Marin Anton. "Ceilalţi, aflaţi între coperţile colecţiei de milionari, stau şi ei foarte bine - 180 milioane, Dan Voiculescu; 100 milioane, fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă; 60 milioane, Attila Verestoy; 40 milioane, Silviu Prigoană; 29 milioane, Culiţă Tărâţă; 22 milioane, Dan Radu Ruşanu; 17 milioane, Gabriel Surdu; 15 milioane, Florin Vlas; 15 milioane, Ion Dumitrache; 14 milioane, Vasile Rotărescu; 14 milioane, Dumitru Domnariu; 13 milioane, Dorin Cocoş şi Elena Udrea; 10 milioane, Anghel Iordănescu; 10 milioane, Radu Mazăre; 10 milioane, Gabriel Oprea; 9 milioane, Nicuşor Constantinescu", mai scrie cotidianul.

Marin Anton, secretar de stat la Mediu, a explicat, pentru "Gândul", că, "dacă ai bani, nu mai eşti tentat de banii statului". El are, potrivit Forbes, o avere de 8-9 milioane de euro. Afacerea sa constă în tranzacţii cu terenuri, din 2005, democrat-liberalul tranzacţionând în principal bunuri imobiliare (terenuri şi păduri). Anton deţine în acest moment 2,2 milioane de metri pătraţi de teren.

Demnitarul PDL spune că de mult nu mai ştie ce-i fac afacerile. "De o parte se ocupă nevastă-mea, de alta cumnaţii. Eu îmi petrec o mare parte din timp la minister şi vă spun că am ajuns până aici din pasiune", a afirmat Anton.

El susţine că, deşi propria soţie "îl pisează" să renunţe, el insistă, pentru că are un proiect de dus la bun sfârşit. "Am promis unor oameni de la PDL Ilfov că-l voi duce la bun sfârşit, le-am promis, iar eu, pe unde am fost, m-am implicat foarte mult, să ştiţi", a precizat Anton, care s-a declarat totodată convins de faptul că, dacă în administraţie ar veni mai mulţi oameni de afaceri, ar fi mult mai bine. "De ce să ne ascundem după deget? Se poate spune că, dacă ai bani, nu mai eşti tentat de banii statului".

Omul de afaceri Florin Vlas, consilier local în Târgu Mureş, are, potrivit Forbes, o avere de 14-15 milioane de euro. Afacerile sale se derulează în domeniul turismului, Vlas deţinând în acest moment trei hoteluri în acest oraş. Din cauza efectelor crizei, Vlas a închis o parte a afacerilor sale din domeniul transporturilor şi o reţea de benzinării. Vlas spune că e consilier de zece ani şi că, iniţial, a fost convins că vor mai veni şi alţi oameni cu bani lângă el.

"Sincer vă spun, eu am crezut că vor mai veni lângă mine câţiva din ăştia, ca mine, pentru a impulsiona investiţiile şi dezvoltarea oraşului. Implicit, automat, după asta afacerile în general ar fi mers mai bine. Eu, deşi sunt social-democrat, vă spun că în acţiunile mele sunt mai liberal decât liberalii (...) Am sesizat că mulţi oameni de afaceri care am crezut că vor pune umărul la dezvoltarea oraşului au găsit de cuviinţă să rămână în afară de teama politicului, ca să nu le afecteze businessul. Cine ştie, eu n-am simţit asta... Dar mă bate gândul să mă retrag şi eu, şi nu ştiu dacă fac bine", a declarat Vlas, pentru "Gândul".

Consilierul judeţean Ion Dumitrache are o avere de 15 milioane de euro, potrivit Forbes. El este acţionar la 12 societăţi comerciale. Omul de afaceri deţine aproximativ 370 ha teren agricol şi 30 ha teren forestier în judeţul Dolj şi controlează Şantierul Naval Midia Năvodari, ziarul local Observator, un lanţ de farmacii şi mai multe spaţii comerciale.

Dumitrache spune că funcţia de consilier "nu înseamnă muncă executivă", ceea ce înseamnă că nu-l încurcă în privat, unde nici acolo nu are o funcţie executivă. "Funcţia de consilier înseamnă să iniţiezi anumite programe, să mergi la comisii o dată pe săptămână. Nu e un program care să te dea peste cap", a declarat Dumitrache, pentru "Gândul".

Potrivit cotidianului citat, el este de acord că un număr mai mare de oameni de afaceri implicaţi în politică ar diminua foarte mult corupţia. "Ar aduce o contribuţie foarte importantă, nu numai din perspectiva managementului, dar şi din punctul de vedere al ideilor şi al autorităţii lor", a spus el, menţionând însă că politicul nu prea cedează la o astfel de posibilitate. "Este o boală a partidelor de a-şi învârti oamenii pe funcţii, aceiaşi oameni la minister, în consilii etc, evitându-i pe cei care ar putea avea un cuvânt de spus fără să fie şantajaţi ori influenţaţi printr-o singură ridicare de deget a unui singur şef de partid", a adăugat el.

Dumitru Domnariu, consilier judeţean PDL, la Sibiu, este de părere că "un om de afaceri face faţă cu brio acestei provocări". Acesta are o avere de 14 milioane de euro, potrivit Forbes. Cea mai cunoscută afacere a sa este lanţul de benzinării Euroil - 21 de staţii, în 10 judeţe - pe care o deţine împreună cu Adrian Nicoară, cumnatul său. Consilierul democrat-liberal spune că s-a detaşat oarecum de afacere, dar este convins că un om de afaceri se poate descurca mai bine decât alţii într-o astfel de muncă. "Eu zic că ar fi bine să fie cât mai mulţi oameni de afaceri în consilii. Un om care are o afacere poate face faţă cu brio mai mult decât alţii", a spus el.

În ceea ce priveşte diminuarea corupţiei printr-o regrupare a afaceriştilor pe funcţii bugetare, Domnariu spune că "tentaţia ţine de fiecare cum gândeşte şi dacă e pus pe căpătuială nu contează că are bani sau nu". "Dar cred sincer că ar fi mai multă curăţenie", a mai spus consilierul sibian, potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici