70% dintre românii cu două joburi au avut nevoie de suplimentarea veniturilor pe termen lung

70% dintre românii cu două joburi au avut nevoie de suplimentarea veniturilor pe termen lung. Un salariu mai mare la jobul principal sau epuizarea fizică şi emoţională sunt principalele motive care i-ar determina să rămână cu un singur loc de muncă.

313 afișări
Imaginea articolului 70% dintre românii cu două joburi au avut nevoie de suplimentarea veniturilor pe termen lung

Nevoia de suplimentare a veniturilor pe termen lung este principalul motiv pentru care şi-au luat un al doilea job 70% dintre respondenţii celui mai recent sondaj derulat de eJobs.

8,2% au făcut acest pas doar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a strânge banii necesari unei achiziţii costisitoare pe care nu şi-o permiteau la acel moment, iar 6,7% spun că aşa au lucrat toată viaţa. Pentru 10,6% primul job nu era suficient de solicitant şi au putut, astfel, să se angajeze şi în altă parte, iar 5% vor să facă o schimbare de carieră, însă nu sunt siguri ce li s-ar potrivi şi, pentru o perioadă, au decis să încerce două joburi diferite, în paralel.

”Odată cu intrarea în normalitate a stilului de muncă remote, angajaţii au devenit mai stăpâni pe felul în care îşi gestionează timpul şi pot, astfel, să jongleze mai uşor cu două joburi. Chiar şi în aceste condiţii, cei mai mulţi dintre ei (72%) aleg să adauge un job part time locului de muncă de bază pe care îl au şi care este full time. 13% susţin, în paralel, două locuri de muncă full time, 6% două part time, iar 9% au un job de luni până vineri şi încă un job în weekenduri”, spune Ana Călugăru, head of communications în cadrul eJobs România.

Românii nu mai fac un secret din faptul că lucrează, simultan, în două locuri diferite. Astfel, jumătate dintre respondenţi au declarat că ambii angajatori ştiau şi de celălalt job, 23% spun că doar unul dintre angajatori fusese informat asupra acestui lucru, iar 21% au preferat să păstreze doar pentru ei această informaţie.

Întrebaţi ce li se pare cel mai greu atunci când ai două joburi, 6 din 10 au menţionat păstrarea unui echilibru între viaţa personală şi profesională.

Pentru un sfert dintre participanţii la studiu este dificil să-şi gestioneze timpul dedicat muncii, iar 10% spun că este foarte complicat să performeze în ambele locuri.

Astfel, 40% dintre cei chestionaţi declară că, în momentul în care unul dintre cele două locuri de muncă le-ar aduce un salariu suficient pentru nevoile lor financiare lunare, ar renunţa la cel de-al doilea job. Aproape un sfert ar face acelaşi lucru dacă ar ajunge să se simtă epuizaţi din punct de vedere fizic sau emoţional sau dacă nu ar reuşi să mai menţină un echilibru între viaţa personală şi cea profesională (17,3%). 6,7% nu ar putea să aibă două joburi în paralel dacă nu ar mai putea lucra de acasă, iar 3,3% declară că vor renunţa la a doua sursă de venit imediat ce vor strânge banii necesari pentru o achiziţie importantă pe care o plănuiesc pentru perioada următoare, dar pe care nu şi-o permit încă. 8,5% dintre respondenţi nu iau în calcul sub nicio formă varianta de a rămâne cu un singur job.

47,4% dintre participanţii la sondaj cred că pot duce pe termen lung două joburi simultan, iar 52,6% consideră că este imposibil să lucrezi mai mult de 1 an în două locuri, în acelaşi timp.

„Surprinzător a fost să vedem repartizarea pe categorii de vârstă a celor care au avut în ultimii doi ani cel puţin două joburi. Ne aşteptam ca numărul cel mai mare de respondenţi să vină din categoria de vârstă 19-25 de ani. Cu toate acestea, ei reprezintă doar 7,4% din total. 33,8% dintre cei care au avut în ultimii doi ani cel puţin două joburi simultan au între 36 şi 45 de ani, 28,9% între 26 şi 35 de ani, 21,8% între 46 şi 55 de ani şi 8% peste 55 de ani”, conchide Ana Călugăru.

Sondajul a fost realizat în luna iulie, pe un eşantion de 1.200 de respondenţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici