A fost lansată procedura privind finanţarea sistemelor de valorificare a gunoiului de grajd, prin PNRR

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat luni lansarea primei runde de atragere de fonduri pentru finanţarea sistemelor integrate de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd, prin PNRR.

203 afișări
Imaginea articolului A fost lansată procedura privind finanţarea sistemelor de valorificare a gunoiului de grajd, prin PNRR

Începând de luni până la finalul anului se desfăşoară prima rundă de atragere de fonduri pentru Subinvestiţia I2.A-B, Sisteme integrate de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd, finanţată din PNRR. Anunţul a fost făcut de ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, în timpul unei vizite în judeţul Bacău.

Prin intermediul acestei investiţii sunt vizate activităţi specifice înfiinţării şi dotării sistemelor integrate de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd, precum şi activităţi destinate modernizării sistemelor comunale integrate pentru comunităţile care deţin deja o platformă destinată colectării gunoiului de grajd.

„Această investiţie reprezintă un sprijin real pentru a avea un sol mai curat, în zonele unde creştem animale, întrucât pericolul nitraţilor din apele subterane poate fi combătut doar prin finanţări consistente, aşa cum este şi aceasta, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Finanţăm platforme comunale care au o capacitate între 1.500 mc şi 4.000 mc şi o cantitate de gunoi de grajd suportată de la 1.200 de tone la 3.200 tone. Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt unităţile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora, organizate la nivel de municipiu, oraş şi comună”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Alocarea financiară totală este 228.221.855 euro, echivalentul a 1.132.847.643,84 lei. Astfel, pentru realizarea de sisteme noi destinate gestionării gunoiului de grajd, bugetul este de 171.900.000 euro, iar pentru modernizarea sistemelor integrate existente de gunoi de grajd, alocarea financiară este de 56.321.855 euro.

Pentru înfiinţarea de sisteme noi, programul se va desfăşura în două etape. În cadrul primei etape, 65% din bugetul alocat programului, respectiv 111.735.000 euro, echivalentul a 548.116.042,5 lei, este destinat solicitanţilor aflaţi în zone unde corpurile de apă subterană au concentraţii de nitraţi de peste 50 mg/l sau au concentraţii de nitraţi cu tendinţă crescătoare şi valori între 40 – 50 mg/l. Restul de 35% din bugetul alocat programului, respectiv 60.165.000 euro, echivalentul a 295.139.407,5 lei va fi destinat tuturor solicitanţilor eligibili, indiferent de localizare.

În cadrul celei de-a doua etape, bugetul rămas disponibil în urma primei etape va fi alocat pentru toţi solicitanţii eligibili. Pentru modernizarea sistemelor existente, toată alocarea va fi disponibilă în momentul lansării apelului.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect (în funcţie de investiţie) corespunde unui cost de cel mult 1.000.000 euro, fără TVA, echivalentul a 4.963.800 lei fără TVA, pentru înfiinţarea unui sistem nou integrat de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd. De asemenea, pentru modernizarea unui sistem integrat de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd, valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 500.000 euro, fără TVA, echivalentul a 2.481.900 lei, fără TVA, au precizat reprezentanţii ministerului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici