Accizele vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de 2012

Accizele vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,5223 lei/euro, anunţat luni de Banca Centrală Europeană (BCE), rata de schimb fiind cu 5,2% mai mare faţă de cea utilizată în acest an, de 4,3001 lei/euro

530 afișări
Imaginea articolului Accizele vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de 2012

Accizele vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de 2012 (Imagine: Shutterstock)

Nivelul accizei în lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anunţat de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Cursul de schimb anunţat la 3 octombrie 2011 a fost cu numai 0,8% mai mic faţă de cel folosit la calculul accizelor pentru anul precedent.

Accizele sunt plătite în prezent pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea.

Încasările din accize la bugetul general consolidat au urcat în primele opt luni cu 9,5%, la 13,65 miliarde lei. Ponderea accizelor în total venituri este de peste 10,9%.

La rectificarea bugetară efectuată în luna august, Guvernul a revizuit în scădere estimările de încasări din accize cu 918,6 milioane lei, 0,2% din PIB, acestea fiind anticipate să ajungă la 19,04 miliarde lei. Estimările iniţiale erau de 19,96 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici