Acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele 3 şi 4, semnat

Nuclearelectrica a semnat joi acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 cu cei şase investitori selectaţi de autorităţi pentru a participa la proiect.

16 afișări
Imaginea articolului Acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele 3 şi 4, semnat

Acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele 3 şi 4, semnat (Imagine: Mediafax Foto)

Construcţia celor două reactoare nucleare la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, va fi derulată în două etape. În prima fază, va fi înfiinţată o companie mixtă între Nuclearelectrica şi Enel (Italia), Electrabel (GDF Suez), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania) şi ArcelorMittal România. Apoi, după un an şi jumătate şi după elaborarea unui studiu de fezabilitate, se va cunoaşte exact valoarea investiţiei.

Iniţial, proiectul era estimat la 2,2 miliarde euro, dar valoarea luată în calcul de autorităţi aproape s-a dublat, la patru miliarde euro.

Prima etapă a proiectului, estimată să dureze 18 luni de la înregistrarea societăţii comerciale, va presupune elaborarea unor specificaţii tehnice şi comerciale, cereri de ofertă, documentaţii de inginerie, finanţarea unor lucrări de şantier şi evaluarea ofertelor pentru contractorul general. De asemenea, investitorii vor perfecta aranjamentele comerciale privind construcţia celor două unităţi, exploatarea pe termen lung, precum şi modalităţile efective de finanţare.

Reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă ar urma să fie puse în funcţiune în 2014-2015, iar construcţia lor este estimată să înceapă în 2010-2011. Fiecare unitate va avea o capacitate instalată de 720MWe.

Proiectul urmează să fie notificat Comisiei Europene în baza tratatului Euratom.

Statul român, care iniţial negociase o participaţie de 20% în proiect, a decis în luna iunie a acestui an ca Nuclearelectrica să deţină 51%, motiv pentru care negocierile cu cei şase investitori au stagnat timp de câteva luni.

Astfel, în prezent, Nuclearelectrica deţine 51%, ArcelorMittal are o participaţie de 6,2%, CEZ - 9,15%, GDF Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, Iberdrola - 6,2% şi RWE Power - 9,15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici