Acţiunile europene au scăzut la minimul ultimelor 26 de luni

Acţiunile marilor companii europene au atins luni minimul ultimelor 26 de luni, iar de la începutul anului au scăzut cu peste 20%, trase în jos de titlurile bancare, din cauza temerilor investitorilor că Grecia va intra în incapacitate de plată (default).

92 afișări
Imaginea articolului Acţiunile europene au scăzut la minimul ultimelor 26 de luni

Acţiunile europene au scăzut la minimul ultimelor 26 de luni (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scăzut cu 2,6%.

Indicele mondial MSCI a pierdut 1,4% şi se îndreaptă spre un declin de 20% de la nivelul maxim atins în acest an.

Investitorii evaluează băncile europene la niveluri nemaiîntâlnite decât după prăbuşirea Lehman Brothers, din cauza escaladării temerilor privind defaultul Greciei şi extinderea crizei datoriilor în zona euro.

Indicele bancar european al Bloomberg, care include 46 de companii financiare, arată că acestea sunt tranzacţionate la 0,56 ori valoarea contabilă, cel mai redus nivel după cel atins în martie 2009, după falimentul Lehman. Faptul semnalează că investitorii estimează activele nete ale acestor companii sub nivelul evaluat de acestea.

Aceste evaluări reflectă impactul unui posibil default al unui stat asupra unora dintre bănci, potrivit analiştilor de la Barclays Capital.

Indicele bancar pentru Europa calculat de Bloomberg a scăzut luni cu 4,1%, la minimul ultimilor doi ani şi jumătate, iar de la începutul acestui an a pierdut 37%.

Acest indice a fost influenţat negativ în special de companii financiare din state europene periferice, precum Banco Comercial Portugues şi National Bank of Greece, sau de bănci cu operaţiuni în astfel de ţări, cum sunt Commerzbank din Germania şi Societe Generale din Franţa.

Titlurile Societe Generale, BNP Paribas şi Credit Agricole au coborât cu peste 10%.

Randamentele obligaţiunilor pe termen lung ale ţărilor din zona euro au scăzut puternic, ca şi euro faţă de dolar şi yen.

Costul asigurării datoriilor statelor periferice din zona euro a crescut, iar în cazul Greciei şi Portugaliei a atins un nivel record.

Euro a coborât la 1,34949 dolari pe unitate, minimul ultimelor şapte luni.

Pieţele reacţionează parţial la eşecul miniştrilor de Finanţe din G7 de a veni cu angajamente clare de redresare a economiei mondiale, dar atenţia este concentrată în primul rând pe criza din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici