Acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,5%, într-o piaţă în scădere uşoară

Bursa a scăzut cu 0,3%, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu 1,5%, după ştirea potrivit căreia instanţa a anulat o decizie AGA de la FP prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton să fie numită administrator al Fondului.

120 afișări
Imaginea articolului Acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,5%, într-o piaţă în scădere uşoară

Acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,5%, într-o piaţă în scădere uşoară (Imagine: Theodor Pana/Mediafax foto)

Piaţa a fluctuat nesemnificativ în prima o oră şi jumătate, însă după ora 11:30 indicele general BET-C a trecut pe roşu, ca urmare a scăderii titlurilor BRD şi Fondul Proprietatea. Pe de altă parte, majoritatea acţiunilor de la BVB au fost pe creştere uşoară până la închidere.

Titlurile BRD şi FP au o pondere cumulată de 38,09% în calculul indicelui BET-C şi, totodată, reprezintă 40,49% din indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni.

După ora 15:00, scăderea acţiunilor Fondului Proprietatea s-a accelerat de la 0,8% la aproximativ 2,6%. Totuşi, în ultimele minute, corecţia acestor titluri a încetinit la 1,5%.

Surse din magistratură au declarat joi pentru MEDIAFAX că Tribunalul Bucureşti a decis miercuri anularea unei hotărâri AGA Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton să fie numită administrator al FP. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

La finalul şedinţei, acţiunile FP erau cotate la 0,426 lei, preţ cu 1,5% sub închiderea de miercuri. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 13 milioane lei.

Indicele BET a încheiat ziua în creştere nesemnificativă, cu 0,12%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,14% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI a avansat cu 0,98%. Influenţa corecţiei acţiunilor FP în indice a fost încetinită de titlurile celor cinci SIF-uri, care au înregistrat creşteri cuprinse între 1% şi 3,14%.

"Pentru acţiunile SIF-urilor aşteptările sunt în continuare optimiste pentru prima parte a anului viitor datorită coroborării a doi factori, respectiv ridicarea pragului de deţinere (de la 1% la 5% din titluri -n.r.) şi profiturile mari înregistrare de unele dintre SIF-uri în urma exitului de la BCR", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua cu 0,53% peste nivelul şedinţei precedente. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 25,3 milioane lei (5,8 milioane euro), a fost cu 28% sub valoarea cumulată a transferurilor din şedinţa precedentă, de 35,3 milioane lei (8,2 milioane euro).

Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost realizate cinci tranzacţii cu titluri de stat în valoare de 31,4 milioane lei (7,3 milioane euro).

Lichiditatea totală a BVB, de 57,6 milioane lei (13,3 milioane euro), a fost cu 41% mai redusă decât suma de miercuri, de 98,2 milioane lei (22,7 milioane euro).

"Sfârşitul de an stă în special sub semnul cosmetizărilor de ultim moment, în cazul majorităţii acţiunilor tranzacţiile fiind destul de reduse ca valoare. Corelarea cu pieţele externe este din ce în ce mai redusă, iar apropierea Sărbătorilor de Crăciun se simte din plin pe piaţa locală. Investitorii privesc cu speranţă spre anul 2012, care are ataşate o serie de promisiuni de listări dintre companiile de stat, o îmbunătăţire a climatului investiţional şi, de ce nu, o optică nouă a instituţiei bursei cu privire la dezvoltarea şi modernizarea pieţei locale de capital", a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de numai 115.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de miercuri, de aproape 5 milioane lei.

Acţiunile Prospecţiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 22.000 de lei, iar preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,06%, la 0,1702 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 1,2%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert. Creşterile de pe bursele mature au încetinit uşor după publicarea unor date sub estimările iniţiale privind creşterea economică din SUA în al treilea trimestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici