Afacerile din comerţul auto au scăzut cu 1,5% în luna mai

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut în mai faţǎ de luna aprilie atât ca serie brută, cu 1,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,3%, dar a crescut comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit INS.

106 afișări
Imaginea articolului Afacerile din comerţul auto au scăzut cu 1,5% în luna mai

Afacerile din comerţul auto au scăzut cu 1,5% în luna mai (Imagine: Shutterstock)

Scăderea din luna mai, faţă de aprilie, a fost cauzată de reducerile înregistrate de comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-4,3%), de vânzările de autovehicule (-3%) şi de comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-1,3%). Activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au crescut cu 4,3%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în mai faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie brută, a înregistrat un avans cu 5,5%, datorat creşterilor înregistrate la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+10,1%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+9,0%), activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+3%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+2,2%). Au scăzut activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-3,3%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut în intervalul menţionat cu 1,4%.

Raportat la mai 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat pe total o creştere cu 6,2%, pe fondul majorărilor din comerţul cu autovehicule (+7,3%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+6,1%) şi din activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+2,2%). Vânzările de motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor s-au redus cu 1,1%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în mai 2014 a înregistrat pe total o creştere cu 9,4% faţă de luna similară din 2013.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a consemnat o cifră de afaceri cu 5,5% mai mare comparativ cu luna mai a anului trecut, provenită în principal de la hoteluri şi restaurante (+12,6%), activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+6,8%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+4,2%). Scăderi au înregistrat activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,4%) şi activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-0,1%).

Ca serie ajustată, serviciile de piaţă prestate populaţiei au crescut cu 6,2%.

În primele cinci luni, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut cu 0,9% ca serie brută şi cu 0,8% ca serie ajustată. În aceeaşi perioadă, serviciile prestate populaţiei au înregistrat o cifră de afaceri cu 6,4% mai mare în serie brută şi cu 6,2% mai mare în serie ajustată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici