Agenţia Standard & Poor's menţine ratingul de ţară al României, dar perspectiva asupra economiei este negativă. Cîţu: „Victorie! Am reuşit imposibilul”

  • Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut ratingul României
  • Raportul indică o perspectiva negativă asupra economiei
  • Ministrul Finanţelor a postat pe Facebook: „Victorie!!! Am reuşit imposibilul!”
2349 afișări
Imaginea articolului Agenţia Standard & Poor's menţine ratingul de ţară al României, dar perspectiva asupra economiei este negativă. Cîţu: „Victorie! Am reuşit imposibilul”

Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut ratingul României (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei. Ministrul Finanţelor a postat pe Facebook: „Victorie!!! Am reuşit imposibilul”.

Florin Cîţu spune că agenţia de rating a apreciat nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe, dar are şi convingerea că guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale şi va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021.

S&P precizează că perspectiva negativă se bazează pe riscurile pentru soldurile fiscale şi externe ale României în următoarele 12 luni şi a subliniat nevoia ca noul Guvern rezultat după alegeri să prezinte un cadru de politică fiscală credibil, pentru o stabilizare a finanţelor publice şi externe ale României.

Agenţia estimează că PIB va scădea cu 5,2% în 2020 şi că deficitul fiscal se va mări la 9,2% din produsul intern brut.

În luna octombrie un oficial al agenţiei de rating anunţa că România şi Columbia, alături de alte peste 100 de firme, se află pe lista entităţilor care ar putea intra în categoria „îngerilor căzuţi”, cu ratinguri care ar putea ajunge la categoria „junk”.

Criza generată de pandemie a dus la retrogradări de ratinguri sau perspective pentru peste 2.000 de companii sau ţări, datorii de aproape 400 de miliarde de dolari au intrat în teritoriul „junk”. Cei 119 potenţiali îngeri căzuţi aflaţi în pericol la acea dată, conform S&P Global, aveau obligaţiuni de 595 miliarde de dolari, iar pe listă se află şi două ţări, Columbia şi România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici