Agenţiile româneşti de turism deschid sucursale la Chişinău, stimulate de eliminarea vizelor

Trei dintre cele mai mari agenţii de turism româneşti, Christian Tour, Paralela 45 şi Mareea, îşi deschid în lunile următoare sucursale la Chişinău, după ce Consiliul UE a aprobat eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova, măsură care ar putea intra în vigoare din luna mai.

643 afișări
Imaginea articolului Agenţiile româneşti de turism deschid sucursale la Chişinău, stimulate de eliminarea vizelor

Agenţiile româneşti de turism deschid sucursale la Chişinău, stimulate de eliminarea vizelor (Imagine: Shutterstock)

"Oficial, trei mari agenţii de turism din România au confirmat intenţia să îşi deschidă sucursale în România. Deja agenţiile noastre cunosc asta şi au intrat în legătură cu ele. Este vorba de Christian Tour, Paralela 45 şi Mareea, care vor să profite de eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni", a declarat agenţiei MEDIAFAX Gabriel Mărgineanu, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, care reprezintă agenţii de turism şi hoteluri.

Consiliul UE a aprobat recent propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Astfel, cetăţenii din Republica Moldova care deţin paşapoarte biometrice vor putea călători în spaţiul Schengen fără viză, iar eliminarea vizelor ar urma să intre în vigoare la începutul lunii mai.

"Avem deja pe piaţă două agenţii din Turcia şi câte una din Bulgaria şi Grecia. Grecii au venit anul trecut, iar turcii şi bulgarii sunt prezenţi de trei ani. Cele mai importante destinaţii pentru turiştii moldoveni sunt Bulgaria, Turcia, România, Grecia şi Egipt", a mai spus Mărgineanu.

Marius Pandel, directorul general al Christian Tour, spune că va deschide o agenţie la Chişinău până în luna iunie, motiv pentru care săptămâna trecut s-a întâlnit la Chişinău cu reprezentanţi ai patronatelor şi ai Autorităţii pentru Turism. Potrivit acestora, anul trecut au plecat în străinătate, prin agenţiile de turism, peste 150.000 de cetăţeni moldoveni, dintre care 57.000 în Turcia, 50.000 în Bulgaria, 14.000 în România, 9.000 în Ucraina şi 8.500 în Grecia.

"Vor avea în acest an 18 curse charter pe săptămână către Antalya, iar noi vom deschide zboruri de la Chişinău către Grecia. Anul acesta, însă, vom merge pe hub-urile noastre de charter şi autocare din Iaşi şi Bacău şi îi vom aduce aici cu autocarele. Mai departe, vor pleca fie cu cursele charter, fie cu autocarele noastre din România către Grecia, Turcia şi Bulgaria. Vrem să ducem şi români la Chişinău şi să aducem şi moldoveni în România", a spus Pandel.

El a afirmat că în afară de cei 9.000 de cetăţeni din Republica Moldova care se duceau anual în Ucraina prin agenţii, alţi 20.000 mergeau pe cont propriu.

"Dintre aceştia, majoritatea alegeau pentru vacanţe Odesa şi Crimeea. În contextul politic actual, am înţeles că mulţi dintre ei vor renunţa la aceste destinaţii şi sperăm să îi convingem să vină pe litoralul românesc", a adăugat Pandel.

Mareea va intra, de asemenea, pe piaţa din Republica Moldova cel târziu în toamnă.

"Suntem în discuţii pentru a prelua o agenţie de turism locală, iar dacă nu se va concretiza, vom deschide o agenţie de la zero. Intrăm în Republica Moldova pentru că este o piaţă care va creşte după liberalizarea vizelor, iar creşterile vor fi atât pentru România, cât şi pentru alte destinaţii. Noi vom încerca să aducem turiştii în principal pe destinaţiile montane şi de litoral din România. Sunt convins că vom reuşi să atragem mulţi turişti moldoveni cu pachetele all inclusive", a afirmat Marius Usturoiu, proprietarul Mareea.

Şi Paralela 45 a anunţat recent că va intra pe piaţa din Republica Moldova, pe care o consideră una cu potenţial.

"Am analizat foarte atent timp de doi ani solicitările venite din Republica Moldova şi am ajuns la concluzia că este o piaţă cu un mare potenţial de creştere. Dorim să abordăm această piaţă atât pe segmentul vacanţelor individuale, cât şi corporate, având know-how şi experienţă dezvoltate pe parcursul a 24 de ani de activitate", a declarat într-un comunicat Alin Burcea, proprietarul agenţiei Paralela 45.

Paralela 45 şi-a propus să acopere, cu agenţia de la Chişinău, mai multe destinaţii externe şi să ofere de la cazări interne şi internaţionale, bilete de avion şi de tren, transferuri, asigurări de călătorie, închirieri de maşini şi aeronave private, până la parcuri de distracţii, desţinatii exotice, citybreak-uri şi croaziere.

"Eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni votată recent de Parlamentul European ne face să fim foarte optimişti privind evoluţia turismului în Republica Moldova. Propria experienţă ne-a demonstrat că odată cu eliminarea vizelor pentru români, cererile de vacanţe în Uniunea Europeana au cunoscut o creştere semnificativă", a mai declarat Alin Burcea.

În afara celor trei turoperatori, şi alte agenţii din România studiază intrarea pe piaţa din ţara vecină. Vola.ro, cea mai mare agenţie online românească, deserveşte de mai mulţi ani piaţa din Republica Moldova şi are clienţi de acolo care rezervă şi achiziţionează bilete de avion online.

"Deocamdată ne adresăm doar vorbitorilor de limbă română de acolo şi nu avem o prezenţă fizică în Moldova, iar totul se întâmplă online sau prin call center-ul din Bucureşti. Am sesizat însă o creştere a achiziţiilor de bilete de avion din Republica Moldova, iar în ceea ce priveşte o prezenţă efectivă la Chişinău, analizăm atât posibilitatea unei colaborări cu o firmă care să ne reprezinte acolo, cât şi o investiţie directă", a spus Daniel Truică, managing partner şi fondator Vola.ro.

În Republica Moldova funcţionează aproximativ 400 de agenţii de turism locale.

Pentru a obţine un paşaport biometric, cetăţenii moldoveni trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro.

Parlamentul European a votat, la 27 februarie, eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Negocierile dintre UE şi R. Moldova pentru liberalizarea vizelor au început în iunie 2010.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici